Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’ndan parlamenterleri kabul etti. Kabulde UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da hazır bulundu.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, kabulde bir konuşma gerçekleştiren Polonyalı Avrupa Parlamentosu Milletvekili Tomasz Piotr Poreba, ziyaretlerinin, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye adına yapılan oylamanın hemen akabinde gerçekleşmesi açısından önemli bir zamana denk geldiğini düşündüklerini söyledi.

Polonya Milletvekili Poreba, mensubu bulundukları Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nın söz konusu kararı desteklemediğini ve çekimser oy kullandığını, Polonya’nın AP grubu ve Polonya hükümetinin Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı yürüttüğü tutuma ihtiyatlı bir şekilde yaklaştığını ifade etti.

Poreba, “Bizler, Türkiye’ye ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz ve Türkiye ile ilişkileri daha uzun vade değerlendirip, ortak bir zemin oluşturmak için çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

İngiliz Parlamentosu Milletvekili Lord Callanan of Low Fell de konuşmasında, Türkiye’ye ve tabii ki Kuzey Kıbrıs’a önemli bir partner olarak ihtiyaç olduğunu düşündüklerini söyledi.

“Türkiye’yi dışlamanın herhangi mantıklı bir yanı yok” diyen Fell, Türkiye’nin çok sıkıntılı bir pozisyonda 2 milyon mülteci ve sayısız terör saldırısı ile karşı karşıya kaldığını anımsattı.

Fell, “Bizim ,Türkiye’ye, NATO ve Avrupa içinde değerli bir ortak olarak ihtiyacımız vardır.Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamanın hiç kimseye faydası olmadığını düşünüyoruz” dedi.SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, parlamenterlerin Cumhuriyet Meclisi’ne yaptıkları ziyaretten dolayı memnun olduklarını söyleyerek, parlamenterlerin söylemlerinden memnun olduğunu ifade etti.

Siber; Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerini dondurması yönünde alınan tavsiye kararının yanlış olduğunu vurguladı. Bu kararın, ne Avrupa Birliği’ne ne de bölge huzuruna herhangi bir katkı sağlamadığına işaret eden Siber, kararın tavsiye niteliğinde de olsa, ilişkilerde olumsuz bir hava yarattığını söyledi ve bu kararın Kıbrıs sorununun çözülmesine de olumsuz yansıyacağını belirtti.

Bugün dünyada birçok sorunun çözülmesi için ülkeler arası diyaloğun önemine vurgu yapan Siber, diyalog kapılarının kapanmasının kimseye faydası olmayacağının ve Türkiye’yi Avrupa Birliği’nden uzaklaştıracağının altını çizdi.

Konuşmasında Mont Pelerin zirvesi sonuçlarına da değinen Siber, zirve sonuçsuz kalsa da olumlu düşünmek ve sonuç odaklı çalışmaya devam etmek gerektiğini vurguladı.

Siber, Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesinin yüksek olduğunu, ama bunun, sonsuza kadar ucu açık müzakere yapılacak anlamına da gelmediğini söyledi.

“Rum tarafı tanınmış bir devlet olmanın avantajlarıyla uluslararası alanda devlet ilişkilerini sürdürürken, bir taraftan da izolasyon ve ambargo altında tutulan halkımızla ucu açık müzakereleri devam ettirmek istemektedir” diyen Siber, bunun adil bir durum yaratmadığını söyleyerek, izolasyon ve ambargoların kalkmasının çözüme olumlu katkı yapacağına inandığını yineledi.

Siber, Avrupa parlamenterlerinden sadece bir tarafı dinlememelerini, Kıbrıslı Türk parlamenterlerle daha sık görüşme yapmalarını ve Kıbrıs sorununa dengeli yaklaşmalarını istedi.
Editör: TE Bilisim