Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Başbakanlık tarafından kendilerine gönderilen, KKTC Devlet Laboratuarı’nda kısıtlı sayıda yapılan tüm yeni ve son yapılan güncel tetkiklere göre, Mağusa ve Bafra yörelerinde denizden alınan örneklerde PAH değerleri kabul edilebilir sınırlarda çıktığını belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kalecik petrol kazası sonucunda yapılan yerinde incelemeler sonucunda, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Çağatay Güler, Başbakanlık, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ve Devlet Laboratuarı yetkilileriyle bilgi-veri paylaşımı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, son yapılan tetkikler esas alınarak, halk sağlığını ilgilendiren konularda öneriler üretildiği kaydedildi.

Açıklamada, önerile şöyle sıralandı:

“1.Petrol kirliliği olasılığı olan yerlerde özellikle hamileler, 6 yaşın altındaki küçük çocuklar ve önceden önemli derecede kalp, akciğer ve kan hastalığı olan yaşlı kimselerin bulunmamaları önerilmektedir.

2.Deniz suyunda ve kıyılarda petrol atıklarının bulunduğu çevrelerde bu petrol türevleri ile direkt temastan kaçınmak gerekmektedir. Eğer temas olmuşsa telaşlanmadan sıcak su ve sabunla iyice temizlenmelidir. Kesinlikle cilde bulaşan bir petrol artığını başka bir petrol içeren madde ile örneğin gaz yağı ile temizlememelidir.

3.Bu maddelerle denizde veya karada kısa süreli temasların önemli sağlık problemleri oluşturmayacağı bilinmelidir.

4.En gelişmiş dünya laboratuarlarında ve Kıbrıs’ta denizlerde ve kumda bakılan petrol kalıntı tetkiklerinin (PAH) bir kısmının insanları zehirleme sınırları belirlenememiştir. Bazı maddelerin insan derisinden geçip kana karışma oranları bilinmemektedir. Yapılan tetkikler sadece yol göstericidir.

5. Başbakanlık tarafından bize ulaştırılan, KKTC Devlet Laboratuarı’nda kısıtlı sayıda yapılan tüm yeni ve son yapılan güncel tetkikler incelenmiş, Mağusa ve Bafra yörelerinde denizden alınan örneklerde PAH değerleri kabul edilebilir sınırlarda çıkmıştır. Thalassa Resort plajında önemli derecede petrol kirlenmesi gözlenmiştir. Kumdan alınması ve incelenmesi gereken PAH değerlerinin çalışılması gündeme getirilmiş ve ek olarak 15 adet daha önce deniz suyunda çalışılmayan PAH tetkikleri yetkililere hatırlatılmıştır”. 
Editör: TE Bilisim