Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnisiyatifi, Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso'ya mektup göndererek, Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasıyla adanın iki tarafında da olumlu bir atmosfer ve yapıcı bir süreç ortaya çıktığını; ancak, bunu devam ettirebilmek için AB’nin teşvik ve ilgisinin hayati nitelikte olabileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), 18 Nisan 2014'te Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnsiyatifi tarafından AB Başkanı José Manuel Barroso'ya gönderilen ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rumpoy, Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Štefan Füle ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'a da kopyası iletilen mektubun İngilizce ve Türkçe metnini açıkladı.

Mektupta, Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnisiyatifi’nin 11 Şubat 2014 tarihinden itibaren müzakerelerin tekrardan başlamış olmasını umut ve heyecanla takip ettiği, “Ortak Açıklama”yla AB üyesi, birleşik ve huzur içinde bir Kıbrıs hedefiyle kapsamlı çözüm istikametinde geri döndürülemez bir sürecin başlatıldığı kaydedildi.

“Ortak Açıklama’da açıkça ifade edilen yeni Kıbrıs çözümünü bir an önce gerçekleştirebilmek için kapsamlı çözüm müzakerelerinin gayretle, inançla ve samimiyetle devam etmesine yönelik güçlü arzu belirtilen” mektupta şöyle denildi:

“Müzakerelerin başlaması ile adanın iki tarafında da olumlu bir atmosfer ve yapıcı bir süreç ortaya çıkmıştır; ancak, bunu devam ettirebilmek için AB’nin teşvik ve ilgisinin hayati nitelikte olabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, liderlerin Ortak Açıklama ertesi, siz ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından AB’nin ‘bir anlaşmanın unsurlarını AB’ye uygun hale getirmeye hazır olduğunu’ ve ayrıca ‘AB müktesebatının anlaşılması ve uygulanması yönünde Kıbrıslı Türklerin hazır hale gelmesi yönündeki çabaların artırılmasında’ Komisyon’un güçlü kararlılığını içeren açıklamanızı memnuniyetle karşılamaktayız.”

Sivil Toplum Çözüm İnisiyatifi’nin AB yetkililerine mektubunda, Kıbrıs Türk halkının tüm kesimleriyle müzakere sürecini desteklemek ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için AB müktesebatının uygulanması yönünde AB Komisyonu’yla işbirliği yapma yönünde istekli olduğu kaydedildi; Komisyon’un çabalarını da esirgememesi istendi.

Mektup şu ifadelerle tamamlandı:

“Ortak Açıklama mutabakatı yapılandırılmış ve sonuç odaklı bir süreç öngörmektedir; bu amaçla, müzakerelerin mevcut temposunun hızlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle, müzakerecilerin haftada bir kez, liderlerin ise ayda bir kez buluşuyor olması tatminkar olmaktan uzaktır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin tarafları daha sık görüşme yapmaya, geçmiş mutabakatlardan faydalanmaya ve elde edilmiş olan yakınlaşmaların üzerine yenilerini inşa etmeye teşvik ettiğini görmek istiyoruz.

Bu vesileyle, Kıbrıs Türk halkının geniş bir kesiminin temsilcileri olarak en derin saygı ve selamlarımızı sunarız.”

Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnisiyatifi şu örgütlerden oluşuyor.

“KTOEÖS, KTÖS, DEV-İŞ (DGİŞ, Emek İş, Mağusa Türk Genel İş, Petrol-İş), BES, TÜRK-SEN (EL-SEN, TEL SEN, LİMAN SEN, BANK SEN, HAVA-SEN, GIDA-SEN, HTKS), KTAMS, TIP-İŞ, KTTB, ÇAĞ-SEN, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, KAMU-SEN, KTTO, KTSO, KTEZO, İŞAD, GİAD, KITOB, KTİMB.” 
Editör: TE Bilisim