“KKTC Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlar Milli Hazırlık Tatbikatı - 2015” başladı. Tatbikatta, 6.8 şiddetinde deprem senaryosu uygulanıyor. 

Senaryo uyarınca, Bakanlar Kurulu kararıyla yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen afet ve acil durumlarda ulusal ve yerel düzeyde müdahalenin ve buna ilişkin hazırlık faaliyetlerinin etkin şekilde sağlanması amacıyla kurulması onaylanan Kriz Yönetim Komitesi, deprem sireninin çalması ve anonsların yapılmasıyla saat 10.10 sıralarında Başbakanlık’ta toplandı.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu başkanlığında toplanan komitede, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş’ın yanı sıra İçişleri, Sağlık, Çevre ve Doğal Kaynaklar bakanlıklarının temsilcileri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) temsilcisi, Polis Genel Müdürlüğü temsilcisi ve Orman Dairesi temsilcisi yer aldı.

KÖSEOĞLU: “DEPREMİN MERKEZİ LEFKOŞA, TAŞKINKÖY”

Burada basına bir açıklama yapan Müsteşar Köseoğlu, senaryo gereği Meteoroloji Dairesi’nden gelen bilgiye göre ülkede 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini ve depremin merkezinin Lefkoşa Taşkınköy olduğu söyledi.

Bu kapsamda Kriz Komitesi’ni toplantıya çağırdıklarını ve bir değerlendirme yapacaklarını ifade eden Köseoğlu, “Bu değerlendirme sonucunda ilk etapta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan helikopterle keşif yapmasını ve Kriz Komitesi’ne bilgi vermesini talep edeceğiz” dedi.

Aldıkları bilgiler doğrultusunda bölgedeki kaymakamların başkanlığında birer Kriz Komitesi oluşturulacağını da dile getiren Ömer Aydın Köseoğlu, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın hemen faaliyete geçeceğini belirtti.

Depremin olduğu merkezde hasar olan bölgelerin tespit edileceğini de kaydeden Köseoğlu, “Oralarda birer mobil kriz yönetimi oluşturulacak. Hastanelerimizi, Orman Dairemizi, itfaiyeyi, Karayolları Dairesi’ni ve ilgili kurumları hemen faaliyete geçireceğiz. Bize gelen bilgiler doğrultusunda bu birimleri oralara yönlendireceğiz” dedi.






“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”

Başbakanlık, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, kamu, özel kurum ve kuruluşlarda görevli personelle yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüplerine üye öğrencilerinin katılımıyla yapılan ve 2 gün sürecek tatbikat “Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla gerçekleştiriliyor.

Tatbikat Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele olmak üzere beş bölgede eş zamanlı icra ediliyor.

Tatbikat gereği Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi’nde Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi ve mobil unsurlar da kuruldu.

Tatbikat, afet ve acil durumlara karşı kamusal duyarlılık oluşturarak, bakanlık, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini ve yardımlaşmayı artırmak, her koşulda halkın yanında olunduğunu vurgulamayı amaçlıyor.
Editör: TE Bilisim