Afet Acil Durum yönetimi sistemindeki birimlerin hazırlık seviyesini denemek, bu gibi hallerde iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, afet ve acil durum hallerine yönelik farkındalık yaratmak, kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ve yardımlaşmayı artırarak, tespit edilecek eksikliklerin giderilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen tatbikat Lefkoşa Metehan bölgesinde yapıldı.

Kalecik’te ani ölümün sebebi kalp krizi Kalecik’te ani ölümün sebebi kalp krizi

Tatbikat, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı kadrolu personeli, Halk Örgütü personeli, KKTC Afet Yönetimi sisteminde yer alan bakanlık, kurum, kuruluşların yanı sıra Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne üye yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüp öğrencileri katılımıyla gerçekleşti.

Tatbikatı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, bazı milletvekilleri, diğer askeri ve sivil yetkililer ile vatandaşlar izledi.

Merkez üssü Larnaka Körfezi açıkları olan ve rihter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğünde, deniz tabanının 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem senaryosu çerçevesinde; deprem bölgesinden vatandaşların tahliyesi, ev yangını, akaryakıt yangınına müdahale, duman dolu odadan kurtarma, enkazdan kurtarma, trafik kazası gibi 21 senaryo icra ediliyor.

AKKUŞ

Tatbikat öncesinde konuşan Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş, böylesi önemli bir tatbikatın nüfusun yoğun olarak yaşadığı Lefkoşa’da düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Tatbikatların hem uygulamaların denenerek en iyi noktaya taşınması hem de halkın karşılaşılabileceği olumsuzluklara karşı kendilerini güvende hissetmelerini sağladığını belirten Akkuş, “Tatbikata katılan tüm unsurların sergilediği çaba, istek ve işbirliği memnuniyet ve güven verici. Bunu görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk halkının esenliği, bu topraklarda huzur içinde yaşayabilmesi için mücadele verildiğini ifade eden Akkuş, başta arama kurtarma alanında dünya standartlarına ulaşan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

KARACA

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca ise yaptığı konuşmada, ülkede yaşanması muhtemel her türlü afet ve acil duruma karşı araç, gereç ve malzeme ile yetişmiş personel yapılarını her geçen gün daha da güçlendirme gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

Karaca, paydaş kurumların da imkan ve kabiliyetlerinin sürekli arttığını görmelerinin geleceğe daha umutlu bakmalarını sağladığını kaydederek, “Dünyadaki en güçlü devletler dahi başlarına gelen büyük ölçekli afetler karşısında çaresiz kalabilmekte ve uluslararası desteğe ihtiyaç duyabilmektedir” dedi.

Afet ve acil durumlarla ilgili planlamalar yapılırken bu gibi kötü senaryolara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini ifade eden Karaca, “Hiç şüphesiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her konuda karşı karşıya kalacağı bir sıkıntıda en büyük destekçisi Türkiye Cumhuriyeti olacaktır” şeklinde konuştu. 

Karaca, tatbikatta, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ekiplerin, ülkedeki kurumlarla koordineli ve iş birliği içinde çalışıldığını söyledi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından görevlendirilen İnsansız Hava Aracının da ekiplerin karada yürüttüğü kurtarma faaliyetlerine havadan görüntüleme ve keşif desteği sunduğunu belirten Karaca, “Yaşanan afetlerde bu tür hava keşfi desteği, ekiplerin daha etkin ve verimli çalışmasına olanak sağlıyor” dedi. 

Karaca, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Simülasyon Tırı’nın 9 Mayıs’tan beridir ülkede ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitim faaliyetleri yürüttüğünü anımsattı. 

Bu kapsamda bugüne kadar 61 okulda 4 bin 18 öğrenci ve 307 öğretmene deprem öncesi, esnası ve sonrasında uygulanması gereken doğru hareket tarzı hakkında faydalı bilgiler aktarıldığını kaydeden Atilla Karaca, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı İstihkam Savaş Taburu DAK takımının da tatbikatın gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunduğunu etti.

Karaca, tatbikat öncesinde ekiplerle müşterek eğitimler gerçekleştirildiğini de belirterek, “Bu tatbikatla halkımıza, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olduğumuzu göstermek istiyoruz” dedi. 

Karaca, tatbikatın gerçekleştirilmesinin her aşamasında görev alan  kurumlara ve çalışanlarına teşekkür etti. 

Sivil Savunma Teşkilatı  Başkanlığı Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Levent Arıkoğlu da  Larnaka Körfezi açıklarında deniz  tabanının beş kilometre derinliğinde ve sabah saatlerinde meydana gelen 7.7  ölçeğindeki  deprem senaryosu kapsamında  tatbikatta gerçekleşen olayları ve tatbikatın geldiği son noktayı anlattı.

Arıkoğlu, müdahaleler dışında, deprem sonrası halka yardımda bulunmak için oluşturulan mobil birimler hakkında da bilgi verdi.

TATAR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı konuşmada, oluşabilecek doğal afetlerde ülkedeki potansiyelin ve gücün en iyi şekilde koordine edildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  başarılı şekilde icra edilen tatbikatın gerçekleşmesinde katkı koyan başta Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

Tatar, ülkede olabilecek doğal afetlerde halkı koruyabilmek, önlem alabilmek ve hazırlıklı olabilmek için potansiyelin, güç kabiliyetinin en iyi şekilde koordine edildiğini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi