Sağlık Bakanı Salih İzbul, ülkede sağlık adına bir sistemin olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, ancak 2016 yılından itibaren mutlaka uygulamaya koyacakları Genel Sağlık Sigortası’yla (GSS) hem hastaların hem de çalışanların memnuniyetine dayalı bir sistemin oluşturulacağını açıkladı. İzbul, “kendi koşullarımıza özgü bir sağlık sistemi yaratılacak” dedi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Yönetim Kurulu’nu kabul eden Bakan İzbul, GSS’nin yanı sıra Lefkoşa’ya yapılacak yeni bir devlet hastanesi kompleksinin de önemli bir başka projesi olduğunu söyledi.

“SİSTEM YOK ‘METSİS’ VAR…”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, sağlıkta onca yıl doğru dürüst, hasta ve çalışanın memnuniyetine dayalı bir sistemin oluşturulamamasından kaynaklı sistemsizlik olduğunu belirterek, “Sağlıkta sistem yok metsis var. ‘Metsis’, sistem kelimesinin tersten yazılış şeklidir. KKTC’de maalesef sağlık alanında her şey, onca yıl ters oluşturuldu. Ben de bu durumu eleştirmek için böyle bir ifade kullanıyorum” dedi.

Sağlıkta hep sistemsizlikten söz edilmesine ve bir reforma ihtiyaç duyulduğu söylenmesine rağmen, sağlık reformunun hep CTP’nin sağlık bakanlıkları döneminde gündeme geldiğini belirten İzbul, CTP’nin ilk kez hükümet yapma şansı bulduğu 1994 yılında, sağlıkta reform çalışmalarına yönelik girişimlerin başlatıldığını anımsattı.

Bakan İzbul, “O dönemde Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nde Müdür idim. CTP ilk kez hükümete gelmişti ve Sağlık Bakanlığı’nı tutuyordu. İşte o yıllarda da sağlıkta reform hedefiyle çalışma başlatılmıştı. Daha sonra yine CTP’nin hükümette olduğu 2004’le 2008 yılları arasında da sağlık reformuna yönelik ciddi çalışmalar yapılmıştı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de uygulanan GSS sistemin hatalarından arındırılmış, ülke şartlarına uygun bir GSS uygulamasını hayata geçireceklerini kaydeden İzbul, “Bu konuda bir şansımız var. Türkiye’de 10 yıllık süreçte uygulanan sistemde yaşanan aksaklıkları gördük, biliyoruz. Dolayısıyla oradaki hata ve eksikliklerden ders alarak kendi koşullarımıza uygun bir sistem yaratacağız” dedi.

CEMAL MERT

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Cemal Mert de, Sağlık Bakanı Salih İzbul’a yeni görevinde başarılar dileyerek bugüne kadar görev yapan tüm bakanların iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalıştığını kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Sağlık Bakanlığı görevini üstlendiği her dönemde sağlık reformuna yönelik beklentilerin alevlendiğini söyleyen Mert, bu konuda başarılı olmak için siyasi ve toplumsal iradenin en önemli unsurlar olduğunu belirtti.

Başbakanlık, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarının, sağlık reformunun hayata geçmesinde sağlayacakları aktif destekle, en önemli aktörler olduklarını söyleyen Mert, Sağlık Bakanlığı’nın bu süreçte sağlığı organize eden bakanlık olması gerektiğini belirtti.

Bir süre önce Tabipleri Birliği’nin girişimleriyle Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapan hekim vekillerin bir araya geldiğini ve sağlık yasalarının süratle ele alınıp hayata geçirilmesi için bir ‘ad hoc komitenin’ kurulması kararı alındığını da anımsatan Mert, Bakan İzbul’un bu konuda girişim başlatmasını istedi.

Sağlık Bakanı İzbul’un deneyimli bir siyasetçi ve sağlık adamı olduğuna işaret eden Cemal Mert, bu süreçte paydaş olarak KT Tabipleri Odası’nın aktif katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim