Temel onkoloji uzmanı Mine Çağlar, sigaranın 40 çeşit kanserojen madde içerdiğine dikkat çekerek, sigaranın sadece içen kişiye değil etrafındakilere de zararı olduğunu vurguladı.

Sigara içen bireylerin çocuklarının da pasif içici olduğunu anlatan Çağlar, “Başka hangi hastalık kaynağını para ödeyerek çağırıyoruz?” diye sordu.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü nedeniyle bugün dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Dernek Başkanı Raziye Kocaismail ile temel onkoloji uzmanı Mine Çağlar, tütün kullanımının insan ve çevre sağlığına genel zararları ve kanser hastalığıyla ilişkisi konusunda bilgi verdi.

ÇAĞLAR: “SİGARA 40 ÇEŞİT KANSEROJEN MADDE İÇERİYOR”

Temel onkoloji uzmanı Mine Çağlar, sigaranın sağlığa verdiği zararlara dikkat çekmek için 1987 yılından beri her yıl 31 Mayıs tarihinin “Dünya Sigarasız Günü” olarak kutlandığını anlattı.

“SİNSİ BİR DÜŞMAN”

Sigaranın zararlarının bilinmesine rağmen her geçen yıl kullanıcı sayısının arttığını ve kullanım yaşının düştüğünü ifade eden Çağlar, “Sigara dost olarak benimsense de, aslında sinsi bir düşman” diye konuştu.

Temel onkoloji uzmanı Çağlar, 40 tanesi kanserojen olmak üzere 4 binden fazla zararlı madde içeren sigaranın hem genel sağlığı kötü etkilediğini, hem de kanserin en önemli nedenlerinden olduğunu anlattı.

Çağlar önlenebilir bir kanser risk faktörü olan sigaranın meme ve rahim ağzı kanserinin oluşumunda önemli payı olduğunu dile getirdi.

“PASİF İÇİCİLER DE ZARAR GÖRÜYOR”

Çağlar, sigaradan sadece içenlerin değil, başta çocuklar olmak üzere içen kişinin etrafındakilerin de zarar gördüğünü anlattı.

Sigarayı bırakmak zor gibi görünse de mümkün olduğunu anlatan Çağlar, “Başka hangi hastalık kaynağını para ödeyerek çağırıyoruz?” dedi.

“2 YILDA 5 BİN 262 KİŞİYE ULAŞTIK”

Çağlar KHYD’nin kanser hakkında farkındalık oluşturmak için yaptığı faaliyetlerden de bahsetti.

2 YILDA 5 BİN 262 KİŞİYE ULAŞILDI

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi işbirliğinde 10-12 yaş grubu öğrencilere ve Mesleki Teknik Eğitim Dairesi ile işbirliğinde köy kadın kurslarında seminerler düzenlediklerini; davet üzerine gittikleri ortaokul, lise ve üniversitelerde konuşma yaptıklarını ve kadınları bilinçlendirmek için ev ziyaretlerinde bulunduklarını dile getiren, Çağlar bu şekilde son iki yılda 123 farkındalık programıyla 5 bin 262 kişiye ulaştıkları bilgisini verdi.

Çağlar 10-12 yaş gurubunda 2 bin 311 kişiye, 15-21 yaş grubunda 910 kişiye; başta ev hanımları ve öğretmenler olmak üzere 2 bin 41 yetişkine kanser hakkında bilgi verdiklerini aktardı.

KOCAİSMAİL: “HİÇ SİGARA İÇMEMİŞ OLMAYI DİLERDİM”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de, sigaranın zararlarını kendi hayatını örnek vererek anlattı.

“Ben de sigara içen bir bireydim. Kanser teşhisi konduktan ve sigaranın kansere olan etkisini anladıktan sonra çok pişman oldum. Hiç sigara içmemiş olmayı dilerdim” diye konuşan Kocaismail, sigarayı uzun süre önce bırakmış olmasına rağmen olumsuz etkilerini hala hissettiğini söyledi.

KHYD Başkanı Kocaismail sigarayı bırakmanın zor bir süreç olduğunu kendi deneyiminden bildiğini dile getirerek, sonradan pişman olmamak için bu zorluğa göğüs germek gerektiğini söyledi.

Tüm sigara kullanıcılarını sigarayı bırakmaya çağıran Kocaismail, “Kanser olma noktasına gelmeden kendiniz için bu adımı atın” dedi. 
Editör: TE Bilisim