Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Meclis’te çocuklara ve  kadınlara yönelik şiddet ile ayrımcılığın önlenmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Elbirliğiyle en iyi yasayı en güzel şekilde çıkarmak hedefimizdir” dedi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer bugün, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu yetkililerini kabul etti.

Çocuklara yönelik şiddet ve istismara karşı yapılması gerekenlerin konuşulduğu kabulde Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı Emine Güllüelli yanında kurumun yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

GÜLLÜELLİ: “YASAL DÜZENLEME GEREKLİ”

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı Emine Güllüelli, son yıllarda artan çocuk istismarı ve ihmaliyle ilgili duydukları rahatsızlık nedeniyle geçen yıl Kasım ayında ‘Çocuk İstismar, İhmal ve Şiddetinin Önlenmesi’ konulu çalıştay gerçekleştirdiklerini belirterek, çalıştay sonuçlarını Bozer’le paylaştı.

Güllüelli, 41 uzmanın katıldığı çalıştayda konuyla ilgili tüm mesleklerden katılımcıların hazır bulunduğunu ifade etti.

Çalıştayın sonuç raporuyla ilgili bilgi veren Güllüelli, çocuğa yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi için gerekli yasaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de ve dünyada örnekleri olan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)’in ülkemizde de kurulması gerektiğini dile getiren Emine Güllüelli, esas itibarıyla tanı merkezi olan ÇİM’in tanıya ve adli soruşturmaya yardımcı olduğunu anlattı.

Güllüelli, ÇİM’de tıbbi muayene ve sorgulamanın, çocukların birkaç kez travma yaşamasını önlemek için bir kez yapılması, aynalı odada kayıt alınarak sorgulanması ve bu kayıtların mahkemede delil olarak kullanılabilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

MERT: “ÇOCUK HAKLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER GEREK”

Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Cemal Mert de, iç hukukta, uzun süre önce meclisten geçen Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle ilgili düzenlemeler yapılması talebinde bulundu.

Medya’nın çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerini yayınlama şeklini eleştiren Mert, bu tip haberlerin suça özendirici şekilde yapılmaması gerektiğini ifade etti.

BOZER: “ŞİDDETE KARŞI GEREKEN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de, şiddet konusunun her yıl sadece Kadınlar Günü kutlamalarında gündeme geldiğini belirterek, sadece çocuklara değil kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesine karşı çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Konuyla ilgili evrensel beyannamelerin Cumhuriyet Meclisi’nde daha önce kabul edildiğini hatırlatan Bozer, iç hukukun uluslararası anlaşmalara uyarlanması için gereken çalışmaların ilgili komitede hazırlanıp yasa önerisi olarak Hukuk Komitesi’ne gönderildiğini aktardı.

Pediatri Kurumu’nu yasa önerisine katkı yapmaya çağıran Bozer, “Elbirliğiyle en yasayı en güzel şekilde çıkarmak hedefimizdir” dedi.

FAİZ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR

Cumhuriyet Meclisi’nin ekonomik yaşama düzen ve topluma huzur getirecek konuları görüştüğünü dile getiren Hasan Bozer, bu bağlamda borçların yeniden yapılandırılmasından sonra faiz konusuyla ilgili çalışmaların başlatıldığını da kaydetti.

Editör: TE Bilisim