Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun tazminat, iade ve takası öngördüğünü, dolayısıyla önemli bir işlev yerine getirdiğini ifade ederek; bu şekilde hem mülkiyet konusundaki çözümün iki kesimlilik olmasının sağlandığını, hem de iade, tazminat ve takasın da öngörülmesinin “bir zaman herkes evine dönecek” propagandasını çürütmüş olduğunu belirtti.

Komisyon’un çözüm için çok önemli olduğunu vurgulayan Siber, Kıbrıs sorununun ana sorunlarından birinin mülkiyet olduğunu ve Komisyonu daha aktif hale getirerek mülkiyet konusunda ilerlemeler kaydedilebileceğini belirtti.

Siber, Taşınmaz Mal Komisyonu’nu ziyaret ederek Komisyon Başkanı Güngör Günkan ve bazı komisyon üyeleriyle görüştü.

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Güngör Günkan, yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun KKTC’de Avrupa’nın tanıdığı tek kurum olduğunu söyledi.

Kuzey’de mal bırakan Kıbrıslı Rumlar’ın Taşınmaz Mal Komisyonu’na müracaatta bulunduğunu dile getiren Günkan, bu müracaatları değerlendirip, yasaya göre gereğini yaptıklarını kaydetti.

6007 MÜRACAAT 500’DEN FAZLA ÇÖZÜM

Bugün itibarıyla 6007 müracaat olduğunu, bunların 500 küsurunun çözüldüğünü, yaklaşık 150’sinin geri çekildiğini anlatan Günkan, bu müracaatların birkaçıyla ilgili olarak ise Kıbrıs sorununun çözümünden sonra iade şeklinde karar alındığını söyledi.

Binalarının yoğun çalışmaları için yetersiz olduğunu kaydeden Günkan, bina sorunlarının çözülmesini beklediklerini anlattı.

Günkan, sözleşmeli olarak çalışan personellerinin de mümkün olan daha iyi bir statüye kavuşturulmasını arzu ettiklerini de belirtti.

Günkan Komisyonun çok önemli bir kurum olduğunu, Kıbrıs sorununun hem çözülmesi hem de çözülmemesi durumunda böyle bir kurumun şart olduğunu kaydetti.

SİBER: “ÖNEMLİ KAZANIM”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, Taşınmaz Mal Komisyonu’nu ziyaret ederek bilgileri yerinde almanın ve kurumu daha yakından tanımanın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun en önemli kazanımları olduğunu dile getiren Siber, uluslararası tanınmışlığı olan ve bir hukuk yolu olarak tanınan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun daha iyi şartlarda aktif ve verimli bir şekilde çalışabileceği koşullara kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Sibel Siber, komisyon kurulmadan önce Kuzey’de malı olan Rumlar’ın AİHM’e müracaat ettiğini ve burada sadece kullanım hakkından doğan tazminat ödendiğini anlattı. Siber Taşınmaz Mal Komisyonu’nun şimdi tazminat, iade ve takası öngördüğünü, dolayısıyla önemli bir işlev yerine getirdiğini ifade etti.

Siber, bu şekilde hem mülkiyet konusundaki çözümün iki kesimlilik olmasının sağlandığını hem de iade ve tazminat ve takasın da öngörülmesinin bir zaman herkes evine dönecek propagandasını çürütmüş olduğunu belirtti.

Siber, 1977-1979 Doruk Anlaşmalarından itibaren iki kesimliliğin ön görüldüğünü belirtti ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun verdiği siyasi mesajın da bu olduğunu dile getirdi.

Bunu daha etkin ve işlevsel kılmaları ve bunun için üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini vurgulayan Siber, ABD’de yaşayan Kıbrıslı Rum asılı Amerikalıların ABD mahkemelerine müracaat ederek evlerine dönmek istediklerini söylediklerini ancak onlara iç hukuk yolu olarak komisyonun gösterildiğini de anlattı.

Komisyon’un çözüm için çok önemli olduğunu vurgulayan Siber, Kıbrıs sorununun ana sorunlarından birinin mülkiyet olduğunu ve Komisyonu daha aktif hale getirerek mülkiyet konusunda ilerlemeler kaydedilebileceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim