Başbakan Sibel Siber, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) çalışanlarının mutlu ve huzurlu şekilde hizmet verebilmesi için hükümet olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Siber, LTB’nin başkentin belediyesi olduğunu anımsatarak, “LTB’de sorun varsa, baş şehrimizde, ülkemizde sorun var demektir. Sorunlarından arındırılmış ve halka hizmet verirken mutlu olan bir belediye yaratma aruzundayız” dedi.

“LTB SADECE BAŞKENTE DEĞİL, TÜM ÜLKEYE HİZMET VERİYOR...”

Başbakan Sibel Siber, bugün LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu’nu ziyaret etti.

Siber, ziyaretteki konuşmasında, LTB’nin içinde bulunduğu zor koşulların hem hükümet hem de halk tarafından bilindiğini ifade ederek, Başkan Fellahoğlu’nun belediyeyi laik olduğu yere taşıyacağına inanç belirtti.

Başbakan Siber, “LTB’yi bir başkent belediyesine yakışır hale getirmek için hükümet olarak elimizden gelen yapmaya hazırız” dedi, LTB’nin sadece başkente değil, tüm ülkeye hizmet verdiğini vurguladı.

“İYİ İŞLEYEN HÜKÜMETLERİN VE BELEDİYELERİN VARLIĞI ŞART...”

Sibel Siber, sağlıklı çalışan yerel yönetimlerin, sağlıklı yaşam anlamına da geldiğini kaydederek, belediyelerin insanlara yaşam kalitesi sunduğunu vurguladı, “Temiz sokaklar, pırıl pırıl caddeler, gülen yüzler ancak iyi hizmet veren belediyelerle olur” ifadesine yer verdi.

Tüketilen gıdadan içilen suya kadar insan sağlığını ilgilendiren her konudan belediyelerin sağlık birimlerinin sorumlu olduğunu anımsatan Siber, “Ülkede iyi bir yaşam kalitesinin oluşması için iyi işleyen hükümetlerin ve belediyelerin varlığı şarttır” dedi.

Siber, Fellahoğlu’na çalışmalarında başarılar dileyerek, “Belediye çalışanlarının mutlu ve huzurlu şekilde hizmet verebilmesine hep birlikte katkı koyacağımıza hükümetim adına söz veriyorum” ifadesine yer verdi.

“BÜYÜK BİR ÇEVRE FELAKETİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Bir basın mensubun sorusuyla Kalecik’te denize petrol sızmasını değerlendiren Başbakan Sibel Siber, “Büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya kaldık, bu çok üzücü bir olay” dedi.

Siber, tüm bakanlıkların tedbir almak için çalıştığını da söyledi.

Başbakan Sibel Siber, temizlik çalışmalarının sürdüğünü ancak çalışmaların yetersiz olduğunu vurguladı, “Bu kirliği temizleyen Türkiye’deki firmalarla temasa geçildi. Onların da gelmesi bekleniyor” dedi.

Siber, ülkede bir çevre felaketi yaşandıktan sonra “ne yapacağız” sorusuna cevap aramaktansa böylesi felaketlerin olmaması için önlemlerin konuşulması gerektiğini söyledi.

“BAKANLAR VE BAKANLIKLAR BU KONUDA ÇALIŞMA YAPIYOR, BU DURUMUN GİDERİLMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERİLİYOR...”

Siber şunları kaydetti:

“Bilirkişilerle irtibata geçildi. Bir yandan olayın nerden kaynaklandığını belirlemek için durum tespiti yapılıyor. Bir yandan da bu tür olayların bir daha yaşanmaması ve oluşan kirliliğin daha büyük zararlara yol açmadan, denize iyice yayılmadan önlenmesi için çalışmalar yapılıyor.

Şu anda aldığım bilgiye göre, rüzgarın yönü kıyıya doğru olduğu için sızıntı kıyıya geliyor, buradan temizleniyor. Tabi ki akşam rüzgarın yönünün değişmesi kirliliğin yönünü de değiştirebilir. Bakanlar ve bakanlıklar bu konuda çalışma yapıyor, bu durumun giderilmesi için çaba gösteriliyor.”

“TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ YAPARAK KIYILARIN PETROL DOLUM TESİSİ GİBİ KİRLİ YATIRIMLAR İÇİN KİRALANMASINI ÖNLEDİK...”

Gündemde ülkeye bir petrol dolum tesisi kurulmasının olduğunu anımsatan Siber, “Toplum da, hükümetimiz de ülkeye bir petrol dolum tesisi kurulmasına karşı çıkıyor. Karşı çıkmamızın sebeplerinden biri de bugün yaşanan çevre felaketidir.

Ülkeye katkı sağlamayacak yatırımların felaketlere yol açacağı bir kez daha gözler önüne serildi. O yüzden biz hükümet olarak bir tüzük değişikliği yaparak kıyıların petrol dolum tesisi gibi kirli yatırımları için kiralanmasını önledik. Ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı” diye kaydetti.

Siber, konuyla ilgili durum tespitini daha sonra detaylı şekilde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

“HER GEÇEN GÜN İYİYE, GÜZELE VE HUZURA DOĞRU EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ...”

Konuşmasına LTB’nin ve Lefkoşa halkının zor günlerden geçtiğini anımsatarak başlayan Başkan Kadri Fellahoğlu, bunlara yanlış siyasi ve yönetimsel kararların sebep olduğunu vurguladı.

Fellahoğlu, “Biz LTB’de yeni bir dönem başlattığımıza inanıyoruz, zor koşullara rağmen her geçen gün iyiye, güzele ve huzura doğru emin adımlarla ilerliyoruz, ilerlemeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Göreve geldikten sonra bir önceki hükümetin Başbakanını da ziyaret ettiğini anımsatan Fellahoğlu, Siber’in ziyaretinin kendileri için ne kadar önemli olduğunu vurguladı, “Eminim ki çalışanlar da burada olmanızdan büyük mutluluk duydu” ifadesine yer verdi.

LTB’DE 50 MİLYON TL’LİK BORÇLANMAYA GİDİLİYOR...

Sibel Siber Başkanlığındaki hükümetle iyi ilişkiler kurduklarını ifade eden Kadri Fellahoğlu, 50 milyon TL’lik bir borçlanmaya gideceklerinin bilgisini verdi.

Kadri Fellahoğlu, borçlanmaya gitmek için belediye meclisinden karar geçirdiklerini, bunu da hükümetle istişare içinde yaptıklarını söyledi.

Başkan Fellahoğlu, söz konusu parayla yüksek faizli TL ve döviz borçları ile belediyenin sigorta, ihtiyat sandığı ve diğer borçlarının bir kısmını ödemeyi hedeflediklerini anlattı.

BAKANLAR KURULU İLE BORÇ YÖNETİM KOMİTESİ’NDEN ONAY BEKLENİYOR...

Kadri Fellahoğlu, borçlanmanın görev süresini ve belediyenin gelirlerinin yüzde 20’sini aşacağını, bu nedenle Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi, “Ümit ederim ki karar Bakanlar Kurulu’nda ve sonrasında da Maliye Bakanlığı bünyesindeki Borç Yönetim Komitesi’nde onaylanacak” dedi.

Belediyenin borçlarına da değinen Fellahoğlu, yüksek faiz oranlarına ve kur farklarına dikkat çekti, bu nedenlerden ötürü LTB’nin borcunda fazla bir gerileme olmadığını söyledi.

Borç yapılanmasına gidilmesinin belediye için hayati olduğunun altını çizen Fellahoğlu, Siber hükümeti döneminde bunu başarmalarının önemine işaret etti.

“LTB’Yİ, ÇALIŞANLARI VE LEFKOŞA’YI EL BİRLİĞİ İLE DAHA GÜZEL GÜNLERE TAŞIYACAĞIZ...”

LTB’yi, çalışanları ve Lefkoşa’yı el birliği ile daha güzel günlere taşıyacaklarına inanç belirten Fellahoğlu, “Halktan, iş adamlarından, sivil toplum örgütlerinden maddi ve manevi destekler alıyoruz” diye konuştu.

LTB’de dayanışma duygusu geliştiğine de dikkat çeken Kadri Fellahoğlu, LTB’nin çek yasağında olduğunu anımsatarak, arızalanan araçların yedek parça ihtiyacını karşılayacak maddi güçten dahi yoksun olduklarını dile getirdi.

Fellahoğlu, “Bu sıkıntılarımızın ve en basit ihtiyaçlarımızın karşılanmasını dayanışma çerçevesinde gideriyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim