Sennaroğlu, bir aylık süre içerisinde toplam 21.216 adet sığırın aşılandığını belirterek, aşılama sonrasında beklenen etkilerin dışında herhangi bir durumun söz konusu olmadığnın altını çizdi. Aşılama sonrasında, 12 adet sığır ve 8 adet buzağı olmak üzere toplam 20 adet sığırın öldüğünün bildirildiğini anlatan Sennaroğlu, 19 adet ineğin de düşük(abort) yaptığının bildirildiğini belirtti. Sennaroğlu, 20.000’den fazla sığırın aşılanması sonrasında gözlemlenen ölüm vakalarının sayısının, normal bir dönemde, bir ay içeriside gerçekleşen ölüm vakalarıyla aynı sayıda olduğunu belirtti. Sennaroğlu, doayısıyla LSD aşısı sonrasında hayvan ölümlerinde bir artıştan söz etmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Sennaroğlu, tüm bu kayıplardan kaynaklanan maddi zararın Genel Tarım Sigortası Fon’u tarafından karşılanacağını ifade etti.

LSD KONUSUNDA ULUSLARARASI MEVZUATLARA GÖRE HAREKET EDİLDİ

Sennaroğlu, ülkemizde ilk kez görülen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disiases, LSD) ile mücadelenin, hayvan sağlığı ile ilgili ülkemizdeki yasal mevzuat, Avrupa Birliği’nin konu ile ilgili yasal mevzuatı ve uzmanlarının danışmanlığı ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (World Organisation for Animal Health, OIE) kuralları temelinde yapıldığını vurguladı. Söz konusu ulusal ve uluslar arası yasal ve teknik mevzuatların, LSD hastalığı ile ilgili birçok alternatif mücadele programı içerdiğini belirten Sennaroğlu, mücadele seçeneklerinin, hastalığın görüldüğü bölgenin coğrafik konumu, bölgede bulunan duyarlı hayvan sayısı, iklim koşulları, hastalığın yayılma hızı ve durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değiştiğini anlattı.

LSD AŞISI UYGULAMASINA BÖLGESEL DEĞERLENDİRME SONUCU KARAR VERİLDİ

Ülkemizde LSD hastalığı konusunda hayata geçirilen uygulamaların Avrupa Birliği uzmanları ile birlikte çalışılarak belirlendiğini kaydeden Sennaroğlu, Karpaz bölgesinde çok sınırlı sayıda sığır varlığının bulunması ve bu bölgenin sığır yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Mesarya Bölge’sinden uzak bir bölge olması nedeni ile bölgede itlaf ve imha stratejisi uygulandığını ifade etti. Sennaroğlu, söz konusu uygulama ile hastalığın bu bölgelerde kontrol altına alındığını ve yeni vakaların ortaya çıkmadığını söyledi. Sennaroğlu, Nergisli ve Meriç köylerinin ise Karpaz’dan farklı olarak, sığır varlığı yoğun ve diğer bölgelerle teması olan bölgeler olması nedeniyle, LSD hastalık odakları tespit edilmesi ile birlikte, mücadeleye ülkedeki tüm sığırların aşılanması yöntemiyle devam edildiğini belirtti.

AŞI SONRASINDA GELİŞEN VAKALAR YAKIN TAKİBE ALINDI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, LSD aşısı ile ilgili de bilgi vererek, LSD hastalığı ile mücadelede dünyada yaygın bir şekilde kullanılan ve 2012 yılında İsrail tarafından güvenle uygulanan ticari bir aşının seçilerek ülkemize getirildiğini belirtti. Sennaroğlu, aşının 13 Şubat tarihinden itibaren Veteriner Dairesi ekipleri tarafından uygulanmaya başlandığını da anlatarak, aşı kampanyası ve sonrasında gelişen vakaların ise Veteriner Dairesi tarafından yakın takibe alındığını vurguladı.

21.216 SIĞIR AŞILANDI

Bir aylık süre içerisinde toplam 21.216 adet sığırın aşılandığını belirten Sennaroğlu, aşılama sonrasında beklenen etkilerin dışında herhangi bir durumun söz konusu olmadığnın altını çizdi. Sennaroğlu, genellikle 10. günlerde bazı ineklerde aşı yerinde ödem ve küçük lezyonlar, 15. günlerde ise az sayıda sığırda ise tüm deride hafif LSD lezyonları ve/veya ayaklarda ödem(şişkinlik) geliştiğnin gözlemlendiğini belirterek, söz konusu hayvanların çoğunun herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileştiğini kaydetti. Sennaroğlu, aşılama sonrasında, 12 adet sığır ve 8 adet buzağı olmak üzere toplam 20 adet sığırın öldüğünün bildirildiğini de belirterek, yapılan araştırmalarda söz konusu hayvanların, aşının yan etkileri yanında, mastitis (meme enfeksiyonu), metritis (rahim enfeksiyonu), solunun sistemi problemleri, ishal, vs gibi hastalıklarla komplike olmasıyla öldüklerinin tespit edildiğini anlattı. Yine aşı kampanyası boyunca 19 adet ineğin düşük(abort) yaptığının bildirildiğini söyleyen Sennaroğlu, tüm bu kayıplardan kaynaklanan maddi zararın Genel Tarım Sigortası Fon’u tarafından karşılanacağının da altını çizdi.

NORMAL DÖNEMDE GERÇEKLEŞEN ÖLÜM VAKASINA ORANLA ARTIŞ YOK

Sennaroğlu, ülkedeki hayvan ölümlerinin genel durumunun değerlendirilmesi sonucu, 20.000’den fazla sığırın aşılanması sonrasında gözlemlenen ölüm vakalarının sayısının, normal bir dönemde, bir ay içeriside gerçekleşen ölüm vakalarıyla aynı sayıda olduğunu belirtti. Sennaroğlu, doayısıyla LSD aşısı sonrasında hayvan ölümlerinde bir artıştan söz etmenin mümkün olmadığının altını çizdi.Aşılanan hayvanların süt verimi konusunda da açıklamada bulunan Sennaroğlu, Özellikle Devlet Üretme Çiftliği ve diğer özel çiftliklerde aşılama sonrası beklenildiği üzere süt verimi değişikliklerinin takip edildiğini bazı sürülerde süt veriminde herhangi bir düşüş kaydedilmezken, bazı sürülerde bir hafta süren %4’e kadar düşüşün olduğunu ve bir hafta sonrasında eski süt verimine ulaşıldığını belirtti.

Aşağıdaki tabloda, aşılanan sığır sayısı ve aşıya bağlı gerçekleşen abort (düşük) ve ölümlerin sayısı bölgelere göre belirtilmiştir.

Bölge Vadili Lefkoşa Geçitkale Ziyamet Güzelyurt İskele Girne
Aşılanan Sığır Say. 9323 6802 3005 777 222 879 208
Düşük (Abort) Say. 6 6 6 1 0 0 0
İnek ölüm ve İtlaf 3 4 4 1 0 0 0
Dana ölüm sayısı 4 3 0 1 0 0 0


Editör: TE Bilisim