Maliye Bakanı Zeren Mungan ile kamuda yetkili sendikaların yetkilileri “2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri” kapsamında biraraya geldi.

Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu’nda saat 14.00’te gerçekleşen toplantıya, Bakanlık yetkilileri de katıldı.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, toplantıda yaptığı konuşmada, sendikalarla daha önce yapılan görüşmede kendisine iletilen konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sendika yetkililerine maaşlarda yapılan düzenlemeler konusunda bilgi veren Mungan, Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle 19 Şubat’tan sonra her hangi bir mali düzenleme yapılamayacağı için bu düzenlemeler için yasa gücünde kararname çıkardığını belirtti.

Bu kararname ile getirilen artışın detaylarını anlatan Mungan, 2 bin 110 TL’ye kadar maaş alan çalışanlardan hiç vergi kesilmeyeceği bir vergilendirme düzeni getirildiğini belirtti.

Konuşmasında TÜFE endeksinin doğruluğuyla ilgili şüpheler konusunda yapılan çalışmalara da değinen Mungan, Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) tüketici tercihlerinin değişimiyle ilgili araştırmasından bahsetti ve bu çalışmayla daha gerçekçi sonuçlara ulaşılabileceğini ifade etti.

Sendikalardan gelen, çalışan herkesin sendikalı olması talebine de değinen Mungan, mevcut yasalarda sendikalaşmayı engelleyen hiçbir kural olmadığını ifade etti.

Mungan kamuda örgütlü sendikaların aidatlarının maaş öncesi kesintilerle topluca sendikaların hesaplarına aktarıldığını hatırlattı.

Sendikaların milletvekili sayısının düşürülmesi yönündeki talebinin Maliye Bakanlığı ile ilgili olmadığını kaydeden Mungan, belediye sayısının azaltılmasıyla ilgili taleple ilgili olarak ise İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları olduğunu belirtti.

Mungan, işe gitmeyen çalışanların görevine son verilmesi talebiyle ilgili olarak, Maliye Bakanlığı’nın ödemeleri ita amirlerinin verdiği listelere göre yerine getirdiğini hatırlatarak bu noktada ita amirlerinin gereğini yapması gerektiğini anlattı.

“Örtülü ödenekler kaldırılmalı” talebiyle ilgili olarak, KKTC’de sadece cumhurbaşkanlığı tarafından örtülü ödenek kullanıldığını ve bu harcamaların hepsinin hem Hazine’de hem de Sayıştay’da denetlenmeye açık olduğunu dile getiren Mungan, yükselme yeri kadrolarının münhali ve hekim istihdamı konusundaki talepler konusunda ise, münhal açılması konusunda gereğinin yapıldığını, hekim ve öğretmen istihdamlarının da öncelikli olduğunu ifade etti.

Mungan, temsil ve tanıtma giderlerinin etkin yapılması konusunda da titiz bir çalışma yürüttüklerini ve bu kalemlerde önceki yıllara göre önemli tasarruflar sağlandığını anlattı.

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan ise, geçmiş hükümetlerde olduğu gibi CTP-DP hükümetinin de ne olduğunun görüldüğünü söyledi.

Hayat pahalılığı ödeneğinin kimisine 72, kimisine 83, milletvekiline 130, sosyal sigortalıya 26 TL olarak uygulanacağı bir sistemde eşitlikten söz edilemeyeceğini ifade eden Kaptan, sosyal yardım alanların durumunu anlatmak için “kelimelerin dahi yetersiz kalacağını” savundu.

Kaptan protokol masasının kendilerine dövüşenlerden miras kaldığını söyleyerek, masanın küçültülmesine izin vermeyeceklerini, gerekli yasa önerilerini verip 10 Şubat’ta yeniden Maliye Bakanlığına gelerek sonucu görüp göremeyeceklerine bakacaklarını kaydetti.

ÖZKARDAŞ

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş da CTP ve DP’nin muhalefette olması halinde bugünkü uygulamalar karşısında fırtınalar koparmış olacağını savunarak, ülkede hırsızlık, yolsuzluk yapanlara dokunulmadığını, her yıl 400-500 milyon dolar civarında vergi kaçırıldığını iddia etti.

Hükümetlerin “enkaz edebiyatının” hiç bitmediğini de belirten Özkardaş, yapılanın fakir-fukaranın elinden ekmeğinin alınıp zengine geri verilmesi olduğunu söyledi.

Özkardaş, hükümetin “22 Ocak’ta gelin konuşalım” dediği hayat pahalılığı ödeneklerinin daha önceden açıklanarak suç işlendiğini ve bugün harçlara getirilen zamlarla daha verilmeden geri alındığını savundu.

Özkardaş sendikaların Bakanlığa ilettiği 11 maddelik taleplerin yanında KAMU-SEN’in kendi taleplerini de Bakan Mungan’a ilettiklerini açıkladı.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de hükümetin Göç Yasası diye bilinen yasayı ortadan kaldırmak yerine tüm çalışanları bu yasaya dahil etmeye ve protokol masasını kapatmaya çalıştığını söyledi.

Gökçebel, “Göç Yasası üzerinde bu kadar ısrar edilmesinin mevcut hükümetin geçmiş hükümetlerden farkı olmadığını gösterdiğini” ileri sürerek, bazı büyük otellere ve üniversitelere sağlanan mali imkanların, öğretmen ve doktor eksikliklerinin giderilmemesinde kullanılmadığını, bu tip uygulamalar yapan eski hükümetlerinse halk tarafından en ağır şekilde cezalandırıldıklarını kaydetti.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Maliye Bakanı Zeren Mungan’a hitaben, “Elçilikten talimat alıyorsunuz, bu masayı Karagöz’e çeviren sizin arkanızdaki hükümet ve arkasındaki AKP’dir... Daha biz buraya gelmeden sendikacı arkadaşlara ne söyleyeceğinizi buldum Levent Kırca’nın parodisinden izlettirdim... Komedi isteyenler gelip buraya Bakanlıkta izleyebilir. Hükümetinize ve Elçinize gidip bunları söyleyin lütfen Sn. Mungan. Artık burada söyleyecek bir söz kalmamıştır, burası sözün bittiği yerdir” diye konuştu.

TAŞÇIOĞLU

TIP-İŞ Mali Sekreteri Dr. Mustafa Taşçıoğlu da, hükümetin kanun hükmünde kararname yapmasını gerektirecek olağanüstü bir durumun söz konusu olmadığını öne sürerek, bugüne kadar yetkililerden hep söz duyduklarını, protokol masasına artık söz için değil icraat görmek ve sonuç almak için oturduklarını ifade etti.

ŞENCAN

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Nihat Şencan da, 2 buçuk yıldan beri ortada düzgün yapılmış bir icraat göremediklerini ifade etti.

Ülkede nüfusun büyümesine orantılı sağlık sektöründe de yoğunlaşma yaşandığının altını çizen Şencan, bugün sağlık çalışanlarının vardiya tahsisatlarının “gülünç” durumda olduğunu ve çalışanların refahının artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

DİLEK

KAMU-İŞ Başkanı Sami Dilek de ülkedeki sıkıntılar ve ekonomik sorunlardan bahsettiği konuşmasında bugün protokol masasında çalışma bakanını da görmek ve eşitliği bozan uygulamaların hukuka aykırılığını teyit ettirmek istediklerini kaydetti.

Dilek, bugün kamuda insanlık dışı şartlarda çalıştırılan işçiler bulunduğunu da sözlerine ekledi.

PROTOKOL MASASINDA “MEVLİT LOKUMU”....

Bu arada Sami Dilek’in konuşması sırasında KTÖS, protokol masasındakilere ve basın mensuplarına “Mevlit Lokumu” ikramında bulundu.

LATİFOĞLU

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu maaş düzenlemelerinin sendikalarla birlikte masada karar verilerek hükümete götürülmesini beklediklerini, fakat bunun olmadığını, 22’sinde toplantıya çağrılan sendikalara danışılmadan 15’inde genelge yayınlanmasından dolayı “aldatılmış hissettiklerini” söyledi. 
Editör: TE Bilisim