Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda “21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Paneli” adı altında gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Panelde konuşan DAÜ-ATAUM Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, söz konusu haftanın Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türkü’nün milli mücadelesinde önemli bir rolü olan “Kanlı Noel”in geçmişte yarattığı derin yaraları anımsattı. “Şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullanan Yrd. Doç. Dr. Göktürk, 1955’ten 1974’e kadar olan süreçte yaşanan tarihsel olayların özetini katılımcılar ile paylaştı. Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde yaşananlar ve verilen şehitlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Göktürk, 1974 yılında Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne kavuştuğunu belirterek “Tarihlerini bilmeyenlerin coğrafyalarını başkaları çizer. Şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı. 

Gerçekleştirilen şiir dinletisinin ardından başlayan panelde Yrd. Doç. Dr. Göktürk moderatörlüğünde Emekli Tarih Öğretmeni, Şehit Ailesi Aysel Soykara, Taşkent Katliamı Tanığı, Şehit Ailesi Ersoy Taluğ, Muratağa- Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır ve Malül Gazi, Şehit Ailesi M. Salih Atagül anılarını katılımcılar ile paylaştılar.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre panele, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, 28. Mekanize Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun, Merkez Komutanı Tank. Alb. Emin Terzioğlu, 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ali Koruk, Orduevi Müdürü Personel Alb. Serdar Ünal, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, Gazimağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu, DAÜ Uluslararası İşler ve Tanıtım’dan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Gürsel Benan katıldı.

Editör: TE Bilisim