Tatbikatla ilgili bugün Girne Boğaz’daki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında, Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı’yla ilgili bilgi verildi. Tatbikat kara ve deniz olmak üzere iki safhadan oluşacak. Kara safhası bugün, deniz safhası ise yarın gerçekleştirilecek.

Basın toplantısında ilk olarak Teğmen Caner Gönyeli’nin özgeçmişi okundu. Ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Gönyeli’nin annesi Kezban Gönyeli’ye tatbikat anısı takdim etti.

Kavun, takdim sırasında, şehitleri unutmadıklarını ve onları her zaman yaşatacaklarını söyledi. Oğlunun vatan için şehit olduğunu belirten Kezban Gönyeli de, oğlunun unutulmadığını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

KAVUN, TATBİKATLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Kavun, arama kurtarma faaliyetlerinin genel olarak denizde ve karada tehlike içindeki insanların veya araçların aranması ve kurtarılması anlamı taşıdığını, zamana karşı bir yarış olduğunu ve profesyonel bir şekilde iyi bir organizasyonla, birimler arasında yakın ortaklıkla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

KKTC’nin hava safhası ve kara sularında arama kurtarma yetkisinin KKTC’de olduğunu kaydeden Kavun, uluslararası sularda ve hava sahasında ise Türkiye Cumhuriyeti sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Kavun, tatbikatla ilgili özet bilgi verdi. Tatbikatın kara ve deniz olmak üzere iki safhada yapılacağını anlatan Kavun, kara safhasının bugün St. Hilarion 101 Evler bölgesinde gerçekleştirileceğini, deniz safhasının ise yarın Gazimağusa açıklarında yapılacağını kaydetti.

Tatbikatların iki safhada üç senaryo ile yapılacağını belirten Kavun, senaryolarla ilgili de bilgi verdi. Buna göre tatbikatın deniz safhası iki senaryo ile kara safhası ise bir senaryo ile gerçekleştirilecek.

Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, KKTC’den Dışişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Limited Şirketi’nin ilgili kuruşları katılıyor.

Editör: TE Bilisim