LTB’nin de üyesi olduğu Eurocities’in daveti üzerine birçok Avrupa belediyesi başkanı/yöneticisi ile birlikte Başkan Harmancı’nın da katıldığı Sosyal İşler Forumu’nda mültecilerin Avrupa şehirlerindeki durumları, yaşantıları ve karşılaştıkları zorluklar örneklerle tartışılırken, bunlara paralel olarak çözüm önerileri ve yaşanılan zorlukların minimalize edilmesine yönelik yapılan projeler hakkında bilgiler verildi.

Atina Belediye Başkanı Giorgos Kaminis Başkanlığında Atina Belediye Binası’nda, sadece seçilmiş siyasilerin katılım sağlayabildiği kapalı oturum gerçekleşti.

Bu oturuma, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve şehirlerinden (Barselona, Helsinki, Lizbon, Leibzig, Berlin, Nantes, Viyana, Gdansk, Genoa, Madrid, vs)  toplam 21 yerel yönetici katıldı. Bu kapalı oturumda ise şehirlerin bir araya gelerek mülteci kabulü ve entegrasyonunu nasıl daha iyi bir hale getirebileceği tartışıldı.

Bu oturuma paralel olarak, Başkan Harmancı, mültecilerin şehirlere dâhil olmalarına yönelik, sivil toplumla el ele vererek çeşitli çözüm yolları üretmek konusunda gerçekleşen ve Leeds ile Gent şehirlerinde gerçekleştirilen projeler hakkında sunumların yapıldığı çalıştaya katıldı.

Çalıştayın ardından, Atina’nın dayanışma merkezine de bir inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi.

HARMANCI: “AB ZAYIF KALIYOR”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da toplantıda söz alarak, Mülteci dramına ilişkin Avrupa Birliği’nin ortak bir dış politika geliştirme konusunda zayıf kaldığını, bunun Birliğin hâlihazırda en önemli zafiyetlerden biri olduğunu, dünyada birçok yerde yaşanan sıkıntılarda AB’nin inisiyatif alarak ortak bir politika oluşturmakta sıkıntı yaşadığını belirtti.

HARMANCI’DAN ATİNA BELEDİYE BAŞKANI’NA DAVET

Toplantı öncesinde Atina Belediye Başkanı ile yemek sırasında sohbet etme imkânı bulan Harmancı, kendisini bir sonraki Kıbrıs ziyaretinde Kuzeyde de ağırlamak istediğini ifade ederek Kıbrıs sorununun çözümü konusunda şehir diplomasisinin önemini belirtti.

Açıklamaya göre, Atina Belediye Başkanı Kaminis de Güneydeki belediye seçimlerinden sonra Lefkoşa’yı ziyaret etmek istediğini belirterek, mutlaka geldiğinde görüşmek arzu ve isteğinde olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim