Özgürgün, Beşparmak dağlarındaki bayrağı indirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini de söyledi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün katıldığı bir TV programında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve gündeme ait konuları değerlendirdi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Diyalog TV ye verdiği mülakatta şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turu tamamlanmıştır. İki aday ikinci tura kalmıştır. Birisi de bizim tam destek verdiğimiz Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu’dur. Sayın Eroğlu seçimlerin birinci turunu birinci olarak tamamlamıştır. Bu da bizi memnun etmiştir.

Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu’nu, Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde destekleme konusunda partimizde oybirliği ile karar alınmıştır ve bu konuda da hiçbir sıkıntı yaşanmamıştır. Bu sandığa yansıdı mı konusunu değerlendirmek gerekiyor ama buna da gün kalmamıştır. Aslında genel olarak seçim sonrasında durum değerlendirmesi yapılması gerekir. Ben 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra hükümetin değişeceğine inanıyorum. Çünkü iktidarın büyük ortağının adayı bu seçimlerden 4. Olarak çıkmıştır. Bu durum seçimlerden sonra değerlendirilmezse ben çok sıkıntılar doğacağına inanıyorum.

Bugün Genel Seçimler olsa ben parlamento yapısının çok ciddi oranda değişeceğine inanıyorum. Dolayısıyla hükümet konusu bitmiştir. UBP her an seçime hazırdır. Bugün seçim olsa UBP birinci parti çıkacaktır. CTP-BG’de sorunlar vardır ve büyük oy kaybına uğramıştır.

CTP-BG’de sorunlar vardır. CTP’lilerin 2. Tur seçimlerinde hepsinin sandığa gidip gitmeyeceği belli değildir. Bence Sayın Eroğlu’na da oy verecek olan CTP’liler vardır.

Güney’in gözü seçimlerimizdedir ve beklentilerini açıkça söylemekten geri durmuyorlar.

Rum Lideri Anastasiadis’i uyaran DİKO’ya göre ‘Anastasiadis Avrupa Hukuku’nu güvenceye alacak ilkeler temelinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bekasını ve Kıbrıs Helenizminin varoluş şartlarını yaratacak şekilde’ müzakere etmelidir.

Rum Meclis Başkanı Omiru ise Sayın Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığına seçilmesinde memnuniyetini şöyle beklentilerle açıklıyor, ‘işgal altındaki bölgede konuşlanan Türk askerinin adadan gönderilmesi, yerleşiklerin geri dönmesi talebimizin gerçekleşmesi yönünde beklentimiz olumlu yanıt bulacaktır’.

İçte ve dışta Beşparmak dağlarındaki bayrağı ortadan kaldırmaya hevesli unsurlar vardır ama o bayrağı oradan indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.

TDP’nin yanı sıra BKP Başkanı İzzet İzcan’ın, BARAKA adlı hareketin KTÖS Başkanı Şenel Elcin’in katıksız desteği ile bağımsız aday olarak yola çıkan Sayın Akıncı’ya destek verenlerin Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve egemenliğinin değil öncelikleri hiç gaileleri olmadığını herkes çok iyi bilmektedir.

O nedenle Sayın Akıncı’nın bazı konularda görüşlerini halkımızın öğrenmesi gerektiğini Düşünüyorum: ‘Çözüm oluncaya kadar KKTC vatandaşı olanların konumlarının korunması konusunda ne düşünüyor? Derogasyonların AB’nin birincil hukuku olması konusunda net duruşu var mı? Mülkiyet konusunda takas, tazminat ve sınırlı iade görüşüne katılır mı, yoksa eski mal sahiplerine öncelik mi veriyor? Maraş’ı geri verme konusunda hala ısrarlı mı? Garantiler konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin ve fiili garantisinde net mi?sulandırılmasına yatkın mı? KKTC-TC arasında imzalanan Türkiye Petrollerine yetki veren hidrokarbonlar konusunda imzalanan antlaşmaya hala karşı mı? Türkiye Cumhuriyetinin NAVTEX yayınlamasını hala yanlış buluyor mu? Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ve egemenliği gibi bir gailesi var mı?.”

Özgürgün, Akıncı’nın Kıbrıs konusundaki politikasını eleştirerek, Anavatan’ın etkin ve fiili garantisi konusundaki düşüncelerini de açıklamasını istedi.

Özgürgün, şöyle dedi: “Sayın Cumhurbaşkanımız masadadır. Sayın Cumhurbaşkanımız masada net olarak ne istediğini biliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘BM Parametreleri çerçevesinde hepsinde bir çözüm için varım’ diyor. Bu açıklamayı yaptığı için de sağ kesimden de tepki almıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten uzlaşmaya yakın. Ama Rum tarafı Helenizm peşinde, Kıbrıs’ın Yunan adası olması peşinde. Bu seçimler kader seçimidir. Sayın Cumhurbaşkanımız tecrübesi, davaya olan inancı, Türkiye’ye ‘Anavatanım’ demesine önem verilmesi lazımdır. Sayın Eroğlu bir lider olarak yapılacak anlaşmaya imza atması kabul görecek bir anlaşma olacaktır. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanımız bu seçimleri mutlaka kazanmalıdır. Kıbrıs konusunda bir anlaşmayı Sayın Eroğlu’nun yapmasını canı gönülden istiyoruz... Bu seçim KKTC’nin ve ülke halkının kader seçimidir... 26 Nisan günü Kıbrıs Türk siyaset tarihinin miladı olacaktır. İnancım odur ki zafer KKTC’nin ve halkımızın olacaktır. Zafer, seçildiği Cumhurbaşkanlığı makamının inandığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin liderliği olduğunun bilincinde olan ve bunu karşı tarafa kabul ettiren Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun olacaktır.”
Editör: TE Bilisim