Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, Nisan 2015’te yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi ve seçimi ilk turda kazanacağına inandığını söyledi.

Halkın artık değişim istediğine olan inancını belirten Sibel Siber, ülkeye temiz ve güven duyulan siyasetin gelmesini isteyen herkesin tercihinin bu yönde olacağına inandığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber dün bir TV programında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve meclisin hayata geçirmek istediği yasalardan bahsetti.

Mecliste şu an bütçe görüşmelerinin yürütüldüğüne dikkat çeken Siber, komitelerin geçmiş yıllara göre yüzde 100 performans artışı gösterdiğini söyledi ve toplumun tümünü ilgilendiren Ürün Güvenliği Yasası, Gıda Güvenliği Yasası, Organ Nakli Yasası, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası ve İyi İdare Yasası’nın uzun yıllardır beklediğini ve şimdi hayata geçirildiğini kaydetti.

“KAMU REFORMU YASASIYLA MÜŞAVİR ORDUSU YARATMA SON BULACAK”

Şu an Meclis komitesinde 3 yasanın daha görüşüldüğünü belirten Siber, bunların Kamu Reformu Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası olduğunu dile getirdi.

Bu yasaların da hayata geçmesiyle birlikte bugün şikâyet edilen birçok sıkıntıyı geride bırakacaklarını anlatan Sibel Siber, müşavirlerden dolayı halkın rahatsızlık duyduğunu söyledi. Tüm siyasi partilerin de müşavirlik sisteminden şikayet ettiğini ancak iktidara gelen partinin kendi bürokratlarını atadığını ve müşavir ordusu yarattığını anlatan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Kamu Reformu Yasası’nın onaylanması halinde müşavir ordusu yaratmanın son bulacağını ifade etti.

Siber “Müşavirlik kişiye işe yaramazlık, hiçleştirilme duygusu veriyor” diyerek, suçlu olanın müşavirler değil sistem olduğunu vurguladı.

“HİZMET VERENİN ÖDÜLLENDİRİLECEĞİ BİR SİSTEM YARATACAĞIZ”

Devlet dairelerindeki işlerin yavaş ilerlediği ve memurların işlerini ciddiyetsizlikle yaptıklarına yönelik bir soru üzerine Siber, bu durumların da sistemden kaynaklandığını ve önüne geçebilmek için hizmet veren çalışanın ödüllendirileceği bir sistem yaratacaklarını vurguladı.

“MİLLETVEKİLLERİNİN TRANSFERLERİ ENGELLENECEK”

Siyasi Partiler Yasası’nın da komitede görüşüldüğüne dikkat çeken Meclis Başkanı Sibel Siber, bu yasanın da hayata geçmesiyle birlikte milletvekillerinin başka partiye transfer olmalarının önüne geçileceğini söyledi.

Milletvekillerinin bulundukları parti içerisindeki huzursuzluk yüzünden başka partiye geçmelerinin o partiye oy veren insanlara karşı yapılan bir yanlış olduğunu dile getiren Siber, milletvekillerinin artık kendi düşüncelerine göre değil, yasalara göre parti değiştirebileceklerini anlattı. Vekillerin parti değiştirmek istemeleri halinde genel seçimleri beklemeleri gerekeceğini belirten Sibel Siber, bu yolla vekil transferlerini engelleyeceklerini kaydetti.

ÖNCE MEVCUT SİSTEM, SONRA BAŞKANLIK

“Başkanlık sistemini savunuyor musunuz?” şeklinde yöneltilen bir soruya cevap veren Siber, başkanlık sisteminin avantajları ve dezavantajları bulunduğunu ancak önceliğin mevcut parlamenter sistemi düzeltmek olması gerektiğini, düzeltilemeyecek noktalarda başkanlık sisteminin düşünülmesi gerektiğini belirtti. Siber, başkanlık sisteminin de dört dörtlük bir sistem olmadığını söyledi.

“SADECE SOL KESİMDEN OY BEKLEMİYORUM”

2015 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CTP-BG’den aday olan Siber, bu göreve gelmesi halinde bütün toplumun Cumhurbaşkanı olacağını, dolayısı ile sadece sol kesimden oy beklemediğini, toplumun her kesiminden oy almayı hedeflediğini kaydetti

Siber ilk turda kazanacağına olan inancını belirtti ve bu konuda halkına güvendiğini söyledi.

“PARTİ TABANI ARKAMDA”

CTP-BG’nin yerel seçimlerde yaşadığı sıkıntılardan dolayı parti tabanının arkasında olup olmayacağına dair yöneltilen bir soru üzerine Sibel Siber, parti tabanından büyük destek gördüğünü ve yerel seçimlerde yaşanan sıkıntıların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanmayacağı görüşünü belirtti.

“AMBARGOLARIN KALKMASI İÇİN KALICI ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması halinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile müzakere edeceğini hatırlatan Sibel Siber, müzakere etme sebeplerinin kalıcı ve federal bir çözüm olacağını ifade etti.

Son zamanlarda yapılan kamuoyu yoklamalarında Kıbrıs sorununu halk arasında öncelik sırasının 4’e gerilediğini belirten Sibel Siber, buna rağmen birçok sorunun arkasında yatan temel sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu ifade etti.

Ambargoların kalkması için kalıcı ve federal bir çözüme ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Siber, “Her toplum lideri kendi halkının çıkarlarını savunacak ama ‘Kazan kazan’ prensibiyle çözümü sağlamaya çalışacağız. Amacımız kalıcı çözümü sağlarken halkın yaşam kalitesini artırmaktır. Bugünden daha iyiyi hedeflemektir” dedi.

“SADECE MÜZAKERE EDEN BİR CUMHURBAŞKANI OLMAYACAĞIM”

Cumhurbaşkanı’nın 2 şapkası olduğunu, birinin toplum lideri ile müzakerecilik görevi, diğerininse Cumhurbaşkanı görevi olduğunu belirten Siber, sadece müzakere eden bir lider değil, iç sorunlarla da ilgilenen çözüm üreten bir Cumhurbaşkanı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanının toplumun tümünü kucaklayan, toplumun tümünü ilgilendiren konularda birçok projeye imza atabilecek yetkide olduğunu anımsatan Siber, “Eğer mesaj verirken tüm topluma yönelik mesajlar verirseniz ve halkınız size güvenirse, o zaman hükümet üzerinde baskı unsuru oluşturursunuz” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, ortak açıklamaya bağlı olduğunu ve ilerleyen zamanlarda adaylığı ile ilgili bir deklarasyon yayınlayacaklarını ifade etti. 
Editör: TE Bilisim