Sosyal Demokrat Parti (SDP), Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin girişimiyle gerçekleştirilen Su Çevre ve Tarım Kongresi’nin “korkutucu” olarak nitelediği sonuçlarının Gıda tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından halktan gizlendiğini iddia etti.

SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı yaptığı yazılı açıklamada, birçok bilim insanının katıldığı çalışmada suda ve toprakta analizlerin yapıldığı ve sonuçlarının dudak uçuklatacak kadar ürpertici çıktığını ileri sürdü.

Tunalı, pestisit etken maddesinin kanserojen etki gösterdiği bilinirken bu konuda Tarım Bakanlığı’nın pestisit kullanımı konusunda önlem alacak adımları atmadığını savundu.

Tunalı, ülkede su politikası olmadığı için suyun doğru yönetilemediğini, suyun doğru kullanılması durumunda taşıma suya ihtiyaç olmayacağını öne sürdü.

Tunalı, yapıla araştırmalara göre KKTC ve Rum kesiminde su ve toprakta çevresel faktörler nedeniyle kansere yol açan maddeler, toprakta arsenik, kandiyum ve kurşun gibi ağır metaller bulunduğunu belirtti.

Rum kesiminin bilimsel nitelikte mücadele çalışmaları sürdürdüğünü kaydeden Tunalı, KKTC’de ise bütçe yetersizliği nedeniyle çalışma yapılamadığını iddia etti.

“Ne yediğimizi ne içtiğimizi halkımızın bilmesi gerekir” diyen Tunalı, hükümeti ve Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’nı etkin önlem almaya çağırdı. 
Editör: TE Bilisim