Bu yıl ülkemizi etkisi altına alan yoğun yağışlardan dolayı su taşkınları yaşanmış ve Kanlı Dere akması gerektiği gibi tüm Mesarya’yı katederek, Kukla Barajı’na kadar ulaşmıştır.  

Yaşanan taşkınlardan dereler içerisinde sazan balıkları da etkilenmiştir. Ülkemiz tatlı su kıtlığı çekmekte ve özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklardan dolayı derelerin suyu azalmakta, hatta kurumaktadır. Bu dönemlerde oluşan birikintiler içerisinde bulunan algler (sucul yosunlar) aşırı üremekte ve oksijeni tüketmektedir. Buna ek olarak, su birikintisi içindeki kimyasal dengeler de değişmekte ve bu durum, en hassas organizmalar olan balıkları olumsuz etkilemektedir. Artan algler ve aşırı sıcaklarla birlikte azalan suların balıkları havasız bırakması nedeniyle ölümlerin gözlenebileceği kanaatindeyiz.

Bu amaçla KKTC Avcılık Federasyonu, Taşkent Doğa Parkı ve Hayvancılık Dairesi Müdürlüğü personeli ile birlikte su birikintilerinde sıkışan veya kaçamayan bir miktar balıklar toplanmış ve Gazimağusa bölgesinde bulunan Ayluga göletine bırakılmıştır.

 Hayvancılık Dairesi

Editör: TE Bilisim