Başpiskopos Hrisostomos dönüşümlü başkanlığı asla kabul etmeyeceği şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Sayın Hrisostomos bu talihsiz açıklamasıyla bölünmüşlüğe hizmet eden bir din adamı olduğunu maalesef bir kez daha kanıtlamıştır. Kendisine anımsatmak isteriz ki Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklama Belgesi’nde çok açık bir biçimde yer aldığı gibi iki toplumun siyasal eşitliğine dayalı olacaktır. Kıbrıs Türk toplumunun siyasal eşitliğini içermeyecek hiçbir çözüm modeli bizim için kabul edilebilir değildir. Bu nedenle Sayın Hrisostomos’un öngördüğü çerçevede bir çözüm asla gerçekleşmeyecektir.

Rum tarafındaki ret cephesi iki kesimli, iki toplumlu bir federasyona ilkesel olarak karşı olduklarını her fırsatta dile getirerek ortamı zehirlemektedir. Ret cephesinin amacının, Rum toplumu hakimiyetinde üniter bir devlet olduğu ve Kıbrıslı Türk toplumuna azınlık haklarını reva gördükleri açıktır. Oysa, Birleşik Kıbrıs’ın iki kesimli ve iki toplumlu karakteri BM zemininde sürdürülen müzakere süreçlerinin uzun yıllardan beridir uzlaşılmış en temel prensipleri arasındadır. Ret cephesinin bu gerçekliği inkâra kalkışan anlayışlarıyla Kıbrıs’ta çözüm bulmak mümkün değildir.

GKRY Başkanı Sayın Nikos Anastasiadis Güney’de gerçekleşen birçok eylemde yaptığı konuşmalarda toprak konusunda açıklamalarda bulunarak, gereksiz bir biçimde bazı yer isimlerine değinmiştir.

Toprak konusu önümüzdeki yakın bir süreçte ve uzlaştığımız bir biçimde ele alınacaktır. Bugüne kadar hiçbir biçimde yer, yüzdelik ve harita konuları taraflar arasında görüşülmemiştir. Rum tarafı henüz o aşamaya gelmeden bazı yer isimlerini öne çıkartarak avantaj sağlamayı hedefliyorsa bunda yanılmaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, 2004’ten bu yana 12 yıl geçmiştir ve bu topraklar üzerinde önemli değişiklikler yaşanmıştır. Bu gerçekleri dikkate almayan ve ret cephesinin taleplerine göre şekillenen gereksiz açıklamalarla çözüm sürecine katkı koyulamayacağını Sayın Anastasiadis’in bir an önce kavramasını beklemekteyiz.

Editör: TE Bilisim