Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini 196 milyon 3 bin 700 TL olarak oyçokluğuyla onayladı.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığındaki komite toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ile bakanlık bürokratları katıldı.

TATAR

Komite Başkanı Ersin Tatar açılış konuşmasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çok sayıda kişiye hizmet verdiğini dile getirdi.

Tatar, kapsamlı bir bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ciddi sorumlulukları olduğunu anlattı.

ÖZGÜR

CTP Milletvekili Birikim Özgür de, sürdürülebilirlik konusunda sıkıntılı noktalar hakkında ne gibi adımlar öngörüldüğünü sordu.

Çalışma yaşamının düzenlenmesi açısından önemli bir bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sosyal güvenlik ve iş güvencesi konusunda çağdaş ülkeler seviyesinde imkanlara kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Ülkede özel sektörde sendikalaşmanın yoğun şekilde tartışıldığını söyleyen Özgür, bu konuda bakanlığın yaklaşımını sordu.

Sendikalaşmanın yasal zorunlulukla hayata geçemeyeceğini anlatan Özgür, devlete düşen görevin tarafları bir araya getirerek, bir fikir birliği oluşabilmesi adına sürece dolaylı katkı yapmak olduğunu anlattı. Özgür, sosyal sigorta yatırımlarında sorun olan şirketlerle ilgili ne gibi adımlar öngörüldüğünü sordu.

Sağlık alanında gerek doktorların özlük hakları gerekse yeni bir sisteme geçişle alakalı beklentilerin yükseldiğini dile getiren Özgür, bu beklentilerin karşılanamaması halinde önümüzdeki birkaç hafta içinde doktorların ciddi eylemler başlatabileceğini dile getirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirlikle ilgili sorunlar yaşadığını söyleyen Özgür, Bakan Saner’in 13. maaş konusundaki açıklamalarını sordu.

Özgür, Saner’e sosyal güvenlik kurumunun açıkları konusuna ne gibi adımlar atmayı planladıklarını sordu.

HAMZAOĞULLARI

Her ay sigortaların ödenmesi için borç alındığını ve bu nedenle çok yüksek faizler ödendiğini söyleyen CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, bu konuda önlem alınabilir mi diye sordu.

Çalışma hayatıyla ilgili denetim sıkıntısı yaşandığını anlatan Hamzaoğulları, halkla yaptığı görüşmelerde özel sektörde 8 saatlik çalışma süresinin aşıldığı yönünde şikâyetler aldığını kaydetti.

Sosyal sigortalarla ilgili af çıkarılması konusuna değinen Hamzaoğulları, bu durumda düzenli yatırım yapanların durumunun ne olacağını sordu.

Bölgesinde çok sayıda balıkçı olduğunu anlatan Hamzaoğulları, balıkçıların 6 ay çalıştığını, bu kişilerin başkası adına yatırım yaparak 6 ay çalışıp 6 ay işsizlik maaşı almak gibi bir yola girebileceği halde bunu yapmadığını anlatarak, balıkçılarla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Yeni Erenköy’de 18 Yaş Üstü Engelli Merkezi ihtiyacı olduğunu anlatan Hamzaoğulları, bölgenin unutulmuş halinin son bulmasını istedi.

Yine Yeni Erenköy’de Sosyal Hizmetler Dairesi’nin 14 köye hizmet verdiğini anlatan Hamzaoğulları, ilgili daireye sosyal hizmetler konusunda eğitim almış personel istihdam edilmesini istedi.

Hamzaoğulları, çiftçilerin sosyal sigorta yatırımları konusuna da değinerek, süt veren çiftçilerin süt paralarından kesinti yapılarak sosyal sigorta yatırımı yapılabileceğini anlattı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, özel sektörde örgütlenmenin önemine değindi.

Özel sektör çalışanlarının yalnız bırakıldığını ifade eden Angolemli, özel sektörde sendikalaşmanın geliştiği ülkede kayıt dışı ekonominin azaldığını dile getirdi.

Özel sektörde sendikalaşmanın birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacağını anlatan Angolemli, 2011 sonrası kamuda istihdam edilenlerin maaşlarının düşürülmesinin özel sektörü koruma amaçlı bir adım olduğunu dile getirerek, bu yasa nedeniyle gençlerin yurt dışına göç ettiğini ifade etti.

Asgari ücretin tekrar ele alınarak günün koşullarına göre yeniden tespit edilmesi gerektiğini anlatan Angolemli, asgari ücretin bir ailenin geçinebileceği seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

“İşi sadece çiftçilik olan bir kişi 3 ayda bir nasıl sosyal sigorta primi ödesin” diye soran Angolemli, bu kişilerin sosyal sigorta yatırımı yapamadığını belirtti.

Angolemli çiftçiler konusunda Çalışma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın ortak bir çalışma yapmasını istedi.

Bazı kişilerin sosyal yardım almak için boşandığını ancak aynı evde yaşamaya devam ettiğini söyleyen Angolemli, bu konuda da çalışma yapılmasını istedi.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, kamudaki çalışma saatleriyle ilgili herhangi bir düzenleme öngörülüp öngörülmediğini sordu.

Ülkede ara eleman açığı olduğunu anlatan Uluçay, bu açığın kapatılmasına dönük diğer bakanlıklarla sistematik çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Uluçay, meslek okullarının tek kampüste toplanması ve teknik eleman yetiştirilmesi çalışmasının hangi noktada olduğunu da sordu.

Belirli sektörlerde, ülkede yeterli iş gücü vardır denilerek çalışma izni verilmediğini dile getiren Uluçay, ülkede yeterli ara eleman olan sektörlerde çalışma amaçlı ön izni verilmemesi gerektiğini söyledi.

Çiftçilere ve hayvancılara sigorta primlerini yatırabilmeleri konusunda katı yapılması gerektiğini söyleyen Uluçay, bu konunun hayvancı ve çiftçiye yönelik teşvik sistemi içinde değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

SANER

Konuşmaların ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, bakanlığının insanın doğumdan ölüme kadar her dönemini kapsadığını anlattı.

E-devlet konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden Saner, çalışmaların son aşamaya geldiğini anlattı.

Çalışma izinleri konusunda kart sistemine geçileceğini dile getiren Saner, bakanlığa yeni bina yapılması çalışmalarının sürdüğünü de kaydetti.

Turizm sektöründe çalışanların öncelikle bu iş kolunu benimsemiş olması gerektiğini anlatan Saner, “günde 8 saat çalışma veya yılın 3-4 ayında uzun saatler çalışarak fazla mesai ödenmesi” konusunda yanıt aranması gerektiğini dile getirdi.

Ülkede çalışan öğrencilerle ilgili denetim konusuna da önem verdiklerini anlatan Saner, çalışan gençlerin iş ortamında korunması için tüzük hazırlığı olduğunu anlattı.

İhtiyat Sandığı konusunda da elektronik sisteme geçileceğini belirten Saner, yerli iş gücünün desteklenmesi ve Yaşam Evi Projesi konusunda da çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Bu yıl toplanan primlerle sosyal güvenlik kurumunun şu anda artıda olduğunu anlatan Saner, sosyal güvenlik yasasının geçmesinin ardından sosyal sigortaların batmayacağı bir sistem oluştuğunu söyledi.

13. maaşlar konusunda sorulan soru üzerine Sigortalar’ın 12 prim aldığını ancak 13 ödeme yaptığını dile getiren Saner, bunun sübvansiye edilmesi gerektiğini anlattı.

Özel sektörde sendikalaşma konusunda sorgulanması gerekenin sendikacılık anlayışı olduğunu ifade eden Saner, sendikacılık anlayışının hizmet veren yanında hizmet alanı da koruduğu anda sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Bundan sonra emekliliğin yatırılan tutarla orantılı olacağını dile getiren Saner, bu konuda kamu spotu hazırlama çalışmaları olduğunu kaydetti.

Kamudaki çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmanın sürdüğünü dile getiren Saner, tüm görüş ve önerilerin değerlendirileceğini anlattı.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini 196 milyon 3 bin 700 TL olarak oyçokluğuyla onayladı.
Editör: TE Bilisim