Saner, 56 üye ülkenin bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, “kadının evrensel bir değer” olduğunu vurgulayarak, KKTC’nin ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamında ülke kadınının oynadığı rol hakkında istatistiki bilgiler paylaştı, hedeflerinin; Avrupa Birliği'ndeki ortalamaları yakalamak olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Saner, buradaki konuşmasına; Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarına rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.

Saner, “gözlemci” statüsünde olsa dahi toplantıya katılmaktan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına onur duyduğunu ifade etti ve üye ülkelere Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolar ile ülkenin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgiler verdi.

Saner, Azerbeycan’ın bu yıl İİT dönem başkanlığını 2 yıllığına Türkiye Cumhuriyeti’ne devretmesiyle başlayan süreçte, Türkiye Cumhuriyeti'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olduğunu, bunun da “İslam Ülkelerinin kadına vereceği değerin arttırılması için” önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu dalda çok önemli rol oynayacağını ve rol model misyonu üstleneceğini belirten Saner, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Saner, “kadının evrensel bir değer” olduğunu vurgulayarak, KKTC’nin ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamında ülke kadınının oynadığı rol hakkında istatistiki bilgileri paylaştı.

Çalışma Bakanı Ersan Saner, toplantıda; “Özellikle siyasi alanda yapılan yasal değişiklikle 2018 genel seçimlerinde siyasi partilere en az yüzde 30 kadın milletvekili adayı gösterme zorunluluğu getirilmesi, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 48 seviyesinde olması, yargıda ve kamuda yüksek oranda kadın çalışan bulunması” gibi bilgiler verdi.

Saner, birçok katılımcı ülkenin 2025-2030 yılları arasında kadının iş gücüne katılım oranını yüzde 35 olarak hedeflediğini, KKTC’nin şu anda bile bu hedeften çok ileride olduğunu ancak bulundukları noktanın Avrupa Birliğine üye ülkelerle kıyaslandığında son sıralarda kaldıklarını anlattı.

Saner, bakanlık ve hükümet olarak hedeflerinin; Avrupa Birliği'ndeki ortalamaları yakalamak olduğunu ifade etti.

Bu arada bakan Saner, İstanbul’daki toplantıda, katılımcı ülke bakanları ile de ikili temaslarda bulundu.

Saner, katılımcı ülke bakanları ile; KKTC’de Milletvekili adayları için uygulanacak olan en az yüzde 30 kota uygulaması ve kadının sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama sağlayacağı katkılar ile ilgili konularda bilgi alış verişinde bulundu.

Saner, “Kıbrıs Türk halkının haklı davasında, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin desteğinin önemine” de dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim