Çevre Koruma Dairesi, Kaplıca Sahili’nde düzenleneceği açıklanan Sandance Reggac Festivali’nin izinsiz olduğunu ve bu bölgede yapılamayacağını açıkladı.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Kaplıca’da 31 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı açıklanan Sandance Reggac Festivali’nin izinsiz olduğunu ve Ekolojij Etki ve Değerlendirme Tüzüğü’ne göre böylesi bir festivalin yapılamayağını açıkladı.
Çevre Koruma Dairesi, geçtiğimiz yıl Ekolojik Etki ve Değerlendirme Tüzüğünün yürürlükte olmaması ve festival yetkililerine koşullu izin verildiğini fakat festival yetkililerinin bu koşullara da uymadığını tespit etmiştir.
Çevre Koruma Dairesi, Tatlısu Kıyı Şeridi - Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kaplıca Sahili’nin Nisan 2013’te yürürlüğe giren Ekolojik Etki Değerlendirme Tüzüğüne göre, festival düzenlenmesinin mümkün olmadığını ayrıca festivali düzenleyen yetkililerin Çevre Koruma Dairesi’nden yazılı izin dahi talep etmediğini açıkladı.
18/2012 Çevre Yasası’nın 43 (3) maddesinde “Özel Çevre Koruma Bölgesi veya biyolojik çeşitlilik ağı içerisinde yönetim planının kapsadığı bir bölge üzerinde önemli etki yaratabilecek bireysel veya başka plan veya projelerle birlikte sunulan her türlü plan veya proje, alanın koruma hedeflerine göre etkilerini belirlemek için ekolojik etki değerlendirmesine tabi tutulur. Bu tip bir plan, faaliyet veya proje uygulanmasına, sadece Çevre Koruma Dairesinden ekolojik etki değerlendirmesi olumlu görüşü alınması halinde izin verilir”
Çevre Koruma Dairesi internet üzerinden yapılan bilet satışlarını ihbar kabul edip gerekli girişimi başlatarak, festival yetkilisine yazılı bir açıklama yaparak tüzüğün ilgili maddesini örnek gösterip, bu organizasyonun iptal edilmesini istedi.
Özel Çevre Koruma Bölgesinde yasa maddesi uyarınca söz konusu bölgede herhangi bir faaliyet veya proje yapılabilmesi için Ekolojik Etki ve Değerlendirmenin olumlu görüşün alınması gerekmektedir.
Çevre Koruma Dairesi’nden izin almaksızın yasada belirtilen madde uyarınca bölgede herhangi bir çalışmanın başlatılmasının tespit edilmesi durumunda yasal işlem başlatılacağı da festival yetkilisine iletilmiştir.
Çevre Koruma Dairesi, Kaplıca sahilinin deniz kaplumbalarının yumurtladığı bir sahil olduğunu ve izinsiz olarak sahilde yapılacak faaliyetlerin kaplumbaların yaşam alanlarına zarar verdiğini belirtti.
Bu çerçevede bilet satışının durdurulup, festivalin Özel Çevre Koruma Bölgesi dışında kalan bir başka sahilde yapılmasının uygun olabileceğiniaçıkladı.
 
Editör: TE Bilisim