Odadan verilen bilgiye göre, KTSO Başkanı Ali Çıralı’nın başkanlığındaki heyet, 6-10 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın Braunschweig, Leipzig ve Berlin şehirlerinde istişare ziyaretlerinde bulundu.

Oda, verimli geçen görüşmelerde, gelecekte yapılacak birçok projenin temellerinin atıldığını bildirdi.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’ya, Genel Sekreter Yardımcısı Leyla Mahrum ve Kalibrasyon Laboratuvarı sorumlusu Doğukan Dalgalan eşlik etti. Ziyaretler sırasında heyete Almanya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Nikolaivon Schoepff ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Berlin Temsilcisi Kemal Gökeri de eşlik etti.

Sanayi Odası heyeti ilk olarak Braunschweig kentinde bulunan dünyanın en önde gelen ve en eski metroloji kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Physikalisch-TechnischeBundesanstalt (PTB)’yi ziyaret etti.

Burada Enstitü Başkanlık Kurulu Üyesi Dr. John Stenger ve İşbirliği Departmanı Müdürü Dr. MarionStoldt ile görüşen heyet, görüşmede Sanayi Odası tarafından kurulmakta olan ve Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olma özelliğini taşıyacak kalibrasyon laboratuarı hakkında bilgi verdi, ayrıca PTB ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.

KTSO, Kalibrasyon Laboratuvarı’nın hizmet vereceği boyut, basınç ve terazi alanlarındaki PTB laboratuarlarını ziyaret eden heyet, laboratuar hizmetlerinin geliştirilebilmesi için bilgiler edindi. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’ta kalite altyapısının geliştirilebilmesi için ne gibi ortak çalışmalar yapılabileceği de görüşüldü.

Heyet daha sonra Almanya’nın sanayi merkezlerinden Leipzig kentinde bulunan Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Andreas Heilmann ve Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Matthias Feige ziyaret etti.

Görüşmede Sanayi Odasının, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin ve Kıbrıs’a yatırım olanaklarının tanıtımı yapıldı. Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası ve Leipzig ekonomisi hakkında bilgi alınarak, iki ülke arasında yapılabilecek işbirlikleri hakkında istişarede bulunuldu.

KTSO, Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmak için “oldukça hevesli” olan Alman Oda yönetiminin, ülkeyi daha yakından tanımak ve somut projeler oluşturabilmek amacıyla Leipzig’e ticaret heyetleri düzenlenmesini talep ettiğini kaydetti.

Ayrıca Federal Almanya’nın birleşmesinden önce Doğu Almanya’da kalan Leipzig şehrinde, birleşmenin ardından yaşanan tecrübe hakkında bilgi alındı.

Heyet, Almanya’daki tüm odaların üyesi olduğu ve 3 milyonun üzerinde üyeyi temsil eden Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) Bölge Müdürü Benjamin Leipold ve Batı ve Orta Avrupa Temsilcisi Dr. Sara Borella ile de görüştü.

Kuzey Kıbrıs ekonomisi hakkında bilgi aktarılan görüşmede, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ile çözüm süreci de dikkate alınarak, Kuzey Kıbrıs ve Alman şirketleri arasında işbirliği yapılabilecek alanlar irdelendi.

Heyet, ziyaret kapsamında gerçekleşen son görüşmede, Berlin’de bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Ahmet Bayraktar ve Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Uygun ile bir araya geldi. Odanın Almanya’daki misyonu hakkında bilgi alınarak, iki oda arasında özellikle fuar katılımları ile ilgili yapılabilecek işbirlikleri görüşüldü.

KTSO, gerçekleştirilen tüm toplantılarda, Kıbrıs’ta süregelen müzakereler ve çözüm süreci hakkında özellikle bilgi verildiğini ve olası bir anlaşmanın bölgede sağlayacağı istikrar ile gelişecek yatırım potansiyeline dikkat çektiğini bildirdi.

Görüşmelerde ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak için önemli fırsatlardan birisi olan Türkiye Cumhuriyeti’nden su getirme projesine de vurgu yapılarak, Kuzey Kıbrıs’ta Alman işadamlarının yatırım yapabileceği alanlar irdelendi.

KTSO, Alman yatırımcıların, özellikle yenilenebilir enerji ve altyapı geliştirme konularıyla yakından ilgilendiğini kaydetti.
Editör: TE Bilisim