Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) yıllardır devam eden ve Taşkınköy ile Sanayi Bölgesi’nde özellikle yağan yağışlar sonrasında hem bölge halkına hem de işyerlerine zor anlar yaşatan yağmur suyu problemine köklü çözüm üretmek için proje hazırladı. Proje sürecine konu ile ilgili tüm paydaşları da katmak düşüncesi ile LTB’nin Altyapıyla ilgili şubeleri,Telefon Dairesi, Elektrik Kurumu,Sanayi Dairesi ve Taşkınköy Muhtarı’nın katılımlarıyla bir toplantı yapıldı. Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu’nun da katıldığı toplantıda projenin hayata geçme süreçlerinde eşgüdüm içerisinde bir çalışma yürütülmesinin altyapısının hazırlanması amaçlanıyor.

Fellahoğlu: “Bu sorunu çözmek boynumuzun borcu ve bu projeyle çözeceğiz”
LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu yıllardan beridir süregelen Sanayi Bölgesi’ndeki yağmursularından kaynaklanan ciddi sorunun çözümü için göreve geldiği Nisan ayından itibaren Altyapı Şubesi’nin öncülüğünde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek belediyenin geçmekte olduğu zor süreçlere rağmen şehrin bu önemli altyapı sorununu çözmek için büyük bir gayret gösterdiklerini ve bir aşamaya da geldiklerini dile getirdi. Gelinen aşamada devletin ilgili kurumlarının da görüşünü alarak konuyu çok boyutlu olarak değerlendirmek istediklerini söyleyen Fellahoğlu, bu konu ile ilgili en iyi çözümün koordinasyon ve eşgüdüm ile yapılacak bir çalışma sonucunda bulunacağına inanç belirtti. Fellahoğlu, “Esas sorun plansız yapılaşma ve şehirleşmedir.Dönemin hükümetleri Sanayi Bölgesi’ni çok yanlış bir yere konuşlandırdı,Taşkınköy evlerini derenin içine yaptı. Dere yatağına imar yapılırsa tabi ki yağmurlar sonrasında da böyle ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.Bizlere de bu sorunu çözmek düşmektedir.Bizler bu sorunu çözmekle kendimizi sorumlu ve yükümlü görüyoruz.Bizim boynumuzun borcudur ve bu sorunu çözeceğiz. Bu geçen 5 ayda bölgede ölçümler,kodlamalar, hesaplamalar yapıldı. Sizlerin de görüşleri değerlidir ve bu süreci tüm görüşleri harmanlayarak sürdürmek arzusundayız. Bizler ihale aşamasına geldik. Projenin parasal kaynağı da Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti tarafından karşılanacak.Bu yıl proje karşılığında belediyemize ayrılan 4 milyon TL’nin yarısına yakınını bu projeye harcayacağız. Yine Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nın katkılarıyla Su,yağmursuyu drenaj,asfalt,kaldırım gibi altyapıyla ilgili ihalelerimiz de sonuçlanma aşamasına gelmiştir.”

Ulunay: “800 metrelik kanalla suyu dereye aktaracağız
LTB Altyapı Şubesi Amiri Cemal Ulunay yapılaşmanın artması ve Sanayi Bölgesi’nin genişlemesi ile birlikte var olan sorunun daha da büyüdüğünü,yetki konusunda farklı yaklaşımlar ve çalışmalar olduğunu belirterek ancak bugüne kadar suyun toplandığı yerden suyun gideceği dereye kadar olan alanla ilgili hiçbir kurumun hiçbir çalışma yapmadığını dile getirdi. LTB’nin soruna sahip çıktığını ve sorunun köklü çözümü için DAÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi öğretim üyelerinden danışmanlık hizmeti de alarak belediye olarak ciddi bir proje hazırladıklarını söyleyen Ulunay, Doktoroğlu’ndan Altınbaş Petrol’un bulunduğu bölgeye kadar olan 800 metrelik bir mesafede kanallarla suyu dereye aktaracaklarını vurguladı. 5 metre genişlik ve 2 metre derinliği kapsayacak bir kesitten oluşan, açık ve kapalı kanalların birlikte kullanılacağı bir uygulama projelendirdiklerinin altını çizen Ulunay, bu lokal soruna büyük ölçüde çözüm bulmakla beraber bölgenin yapısal durumu ve genişlemesine paralel olarak üretilecek zincirleme etap projeleri ile de ileride çıkabilecek olası sorunların önüne geçebilecekleri yargısına varılabileceğini ifade etti. Ulunay, Doktoroğlu’nun bulunduğu bölgeye Sanayi Bölgesi’nden gelen suların hızının minimize edileceği bir de toplama havuzu yapacaklarını kaydetti.

Muhtar Dizliklioğlu: “Köklü çözüm bulunacağına inanıyorum.”
Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu ise bu çalışmalar ile köklü bir çözüm bulunacağına inandığını belirterek Şht.Kemal Ünal Caddesi’nde bulunan ve zamanında çok yanlış yapıldığını düşündüğü kasislerin de yağmur sularına doğal set oluşturarak suları evlere doğru yönlendirdiğini ve ciddi sorunlar yarattığını kaydetti.
Muhtarın konuşmasından sonra söz alan Cemal Ulunay gelecek hafta bağlanacak kaldırım ve drenaj ihalesi ile buraya ek bir hat döşenerek buradaki sorunun da çözüleceğini dile getirdi.
 
Editör: TE Bilisim