Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Avrupa Küçük İşletmeler İttifakı’nın (ESBA) yıllık genel kurulunda temsil edildi. KTTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çeliker’in Başkan Yardımcılığını yürüttüğü ESBA’nın 2013 Yıllık Genel Kurulu Brüksel’de gerçekleşti. Toplantıya, KTTO Brüksel Temsilcisi Lale Şener de katıldı. “ Running a Business in Turbulent Times” konulu yıllık ESBA etkinliğinde, AB’yi vuran finansal krizle birlikte Avrupa’da iş kurmanın, geliştirmenin ve işletmeyi sürdürülebilir kılmanın ne kadar zor olduğuna dikkat çekildi. Ekonominin belkemiği olarak kabul edilen Küçük ve Orta İşletmelerin (KOBİ) ayakta kalması, ekonomik büyüme ve istihdama katkı sağlayabilmesi için gerekli desteğin verilmesi gerektiği vurgulandı.

iBusiness ile ilgili Kuzey Kıbrıs’ta tanıtım yapılacak
ESBA’nın Fahri Başkanı Tina Sommer, Avrupa’da 30 ülkede KOBİ’lerin sanal ortamda birbirleriyle bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı , güvenilir iş fırsatlarının bulunacağı ve networking imkanı elde edeceği bir internet sitesi olan iBusiness ile ilgili gelişmeleri aktardı. Sommer, iBusiness ile ilgili gerekli finansmanın temin edilmiş olduğunu, web sitesinin İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinde faaliyet göstereceğini, iBusiness’in üye kuruluşlara tanıtımına sonbaharda Slovenya , Hırvatistan ve Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ederek başlayacağını ifade etti.

Salih Çeliker yeniden Başkan Yardımcısı
Genel Kurul’da yapılan Yönetim Kurulu görev dağılımında Salih Çeliker yeniden ESBA’nın Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Salih Çeliker “Yıllardır çok zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan işletmelerin olduğu bir ekonomik ortamdan geliyorum. Tüm farklılıklarımıza rağmen Avrupa’daki küçük işletmelerle ortak çok yönümüz vardır. ESBA yalnızca Kıbrıs Türk işletmeleri için deneyim kazandığımız bir platform değil, aynı zamanda ülkemizdeki işletmelerin deneyimlerini paylaştığımız bir platform olmaktadır. Bu yılki tema zor zamanlarda işletmeleri ayakta tutmak teması üzerine kurgulanmıştı. Kıbrıs Türk iş insanı zor koşullarda ayakta kalmanın zorluklarını çok iyi bilir” dedi.

ESBA Nedir?
Avrupa Küçük İşletmeler İttifakı, 35 farklı Avrupa ülkesinde örgütlenmiş, 1 milyondan fazla üyeyi temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur. Avrupa Birliği kurumlarının, mikro, küçük ve orta boy işletmeleri ilgilendiren kararlarda görüş aldığı az sayıdaki kuruluştan biridir. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mayıs 2010 tarihinde ESBA’ya üye olmuş, KTTO Yönetim Kurulu üyesi Salih Çeliker de ESBA Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.
 
Editör: TE Bilisim