KKTC parlamentosundan oybirliği ile gecen anayasa değişiklikleri incelendiğinde, sivilleşme ve demokratikleşme iddiası ile yola çıkılmış olmasına rağmen, ortada, sivilleşme ve demokratikleşme içeren hiçbir köklü değişiklik olmadığı görülmektedir.

Tam tersine yapılan düzeltmeler , uygulanacağı bile kuşkulu olan çok önemsiz rötuşlardan ibarettir. Mevcut KKTC anayasasında var olan bir çok maddenin bile uygulanmadığı bir ortamda, değişiklik olarak sunulan küçük düzeltmelerin hiçbir önemi yoktur.

Yapılan değişiklikleri onaylatmak adına aslında Kuzey Kıbrıs’ta yasayan halka mevcut işgal rejimi bir kez daha onaylatılmak istenmektedir.

Kısacası, anayasa değişikliklerine ilişkin referandumla halka sorulan soru sudur: Kırk katır mi, kırk satir mi?
Kötülerden birini seçmek durumunda bırakıldığımız bir secime referandum denemez. Bunun halkla alay etmekten ve halkı kandırmaktan başka bir tanımlaması yoktur.

Referandumlarda, halkın ilgili konuda her türlü ayrıntılı bilgiyi alması, her olgunun açıkça ve yeterince tartışılması sağlandıktan sonra sandığa gidilir.

Anayasa değişiklikleri yangından mal kaçırırcasına sandığa götürülmekte ve halkımıza NATO üyesi Türkiye Cumhuriyetinin ordularının işgali altındaki topraklar üzerinde kurulmuş olan yasadışı bir devletin, geçici 10.maddeyi içeren anayasası bir kez daha onaylatılmak istenmektedir! Referanduma katılacak olanların bunu reddetme hakları yoktur. Verecekleri yanıt ne olursa olsun onuncu maddeyi ve yasadışı bir yönetimi onaylamış olacaklardır.
İste bu nedenle önerilen Anayasa değişiklikleriyle ilgili referandum, gerçek bir referandum değildir.
Bunun gerçek bir referandum olabilmesi için sorulacak olan soru su olmalıydı;

NATO üyesi Türkiye Cumhuriyeti ordularının işgali altındaki topraklar üzerinde uluslararası hukuka aykırı olarak oluşturulan bir idare altında yasamak istiyor musunuz?

Kıbrıs Sosyalist Partisi kurulduğu günden beri doğrudan demokrasiyi ve her gün her konuda halka başvurulmasını, halkın kamu yönetimine doğrudan katılımını ve tüm önemli kararların referandum yoluyla alınmasını savunan bir partidir. Ancak önümüze referandum diye sunulan her referandum gerçek bir referandum değildir.

Yıllar önce Türkiye`de Kenan Evren anayasasının, faşist askeri diktatörlüğün baskısı altında halkın onayına sunulması nasıl ki bir referandum değil, aldatmaca olduysa, bugün Kıbrıs’ın kuzeyinde Türk ordusunun gölgesinde yapılan ve işgal rejimini onaylatmayı amaç edinen bu referandum da gerçek bir referandum değil, siyasi bir sahtekarlıktan ibarettir.
Bu nedenlerle Kıbrıs Sosyalist Partisi olarak bu referandumda ne Evet, ne de Hayır oyu kullanılması doğru değildir.
KSP olarak, böylesi bir sahtekarlığa alet olmamak için, bunun gerçek bir referandum olmadığını teshir etmek için, ‘anayasa değişikliklerine ilişkin referandumun’ topyekun reddedilmesi gerektiğini halkımızın dikkatine getirmeyi bir görev sayıyoruz.

Bu referandum boykot edilmelidir!
Sahte referandumu reddediyoruz.
Sahte referandumlar için sandığa gitmeyeceğiz!
Kimsenin sahte demokrasi gösterilerine alet olmayacağız!
Ne kırk katır, ne de kırk satir! Gerçek demokrasi, doğrudan demokrasi istiyoruz!
İşgal kuvvetlerinin bulunmadığı demokratik bir Kıbrıs’ta yasamak istiyoruz!


Kıbrıs Sosyalist Partisi
 
Editör: TE Bilisim