Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Kandemir Berova, ülkedeki sağlık sisteminde fazlasıyla sorun olduğunu belirterek, birliklerinin 2 yıl süren hukuk mücadelesi sonrasında, kamu hekimlerinin hukuken tam gün çalışması zorunluluğunun teyit edildiğini ancak konuyla ilgili bakanlığın hiçbir adım atmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın anayasa mahkemesinin vermiş olduğu kararın gereğini ivedilikle yerine getirmesinin hukuk devletinin gereği olduğunu ifade eden Berova, bundan sonraki dönemde sağlıkta tam günü içeren ve bunun koşullarını sağlayan kapsamlı bir reformun gerekli olduğunu vurguladı.

Berova, bu konuda bakanlığın atacağı adımların takipçisi olacaklarını belirterek, sağlık sisteminin ülkenin, sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları göz önüne alınarak hazırlanması gerektiğini belirtti.

Birlik olarak, Ulusal Sağlık planlamasında 25 hedef belirleyerek tartışmaya açtıklarını kaydeden Berova, uzun zamandır sorun yaratan sağlık alanında planlama yapılarak ilerlenmesinin şart olduğunu vurguladı.

Berova, belirledikleri 25 hedefi içeren 25 maddelik belgeyi, üzerinde görüş alışverişi yapmak üzere Bakan Gülle’ye verdi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğunu ve kamu ve özel diye ayırmadan ele alınmasını doğru bulduğunu söyleyerek, dünyada sağlık alanında belli gelişmeler olduğunu ve bunları Dünya Sağlık Örgütü toplantılarında gözlemleme şansı bulduğunu anlattı.

İnsan kaynağı olarak ülkenin önemli bir kaynağa sahip olduğunu dile getiren Gülle, sağlık alt yapısının da iyi durumda sayılabileceğini ancak bir türlü verimli bir organizasyon yaratılamadığını belirtti.

Gülle, sağlık reformunun gerçekleştirilmesiyle sistemin birkaç kat yükseleceğini ifade ederek, reformla ilgili konuların artık ötelenmemesi gerektiği inancında olduğunu söyledi.

Tam gün mesai haricinde bir şansları olmadığını, dolayısıyla artık önemli olanın sistemi kurmak olduğunu kaydeden Gülle, yıl sonuna varmadan gerçekleştirecekleri şurayla tüm kesimlerin açılımlarını değerlendireceklerini belirtti.

Gülle, sağlık sisteminde genel sağlık sigortasının büyük önemi olduğuna işaret ederek, ilgili tüm kesimlerin dahil olacağı bir sistem kurmanın zorunlu olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim