Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, 9 Kasım Çarşamba günü Lefkoşa’da yapacağı araçlı eylem konusunda Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden destek talep etti.

Her iki birliğin yetkilileri bugün Çiftçiler Birliği’nde bir araya geldi.

Birlik başkanları basına ortak açıklama yaparak, ülkedeki tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi.

Ortak açıklamada ilk sözü alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Bizim derdimiz bu ülkede üretim yapmak, üretimin devamlılığını sağlamaktır. Derdimiz ekmektir. Üretimin devamlılığı zamlarla olmaz” dedi.

Akaryakıta 10 ayda 60 kuruşluk zam geldiğini söyleyen Naimoğulları, “Bu üretici, akaryakıt, arpa, yem, elektrik zammını kaldıramaz. Bir ton suyu 6 TL’ye alamaz” ifadesine yer verdi.

Hayvan üreticilerinin tefecilerin eline düştüğünü, borcunu malını satarak ödediğini, sektörün günden güne küçüldüğünü belirten Naimoğulları, “5 ay önce 520 ton olan günlük süt üretimi şimdi 375 tondur. Üretim 140 ton birden düştü” ifadesine yer verdi.

“BİR TARIM BAKANI, TARIMI YÖNETEMİYOR, YÖNLENDİREMİYORSA O KOLTUKTA OTURMAYACAK”

Arpaya 2 kuruşluk zam yapıldığını, içinde bulunduğumuz haftada 5 kuruşluk zam daha yapılacağının açıklandığını söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Bu zamla arpanın kilosu 70 kuruşa çıkacak. Bu içinden çıkılmaz durumda Sayın Tarım Bakanı ve bürokratları Maliye Bakanını ve Başbakanı işaret ediyor. Bir tarım bakanı, tarımı yönetemiyor, yönlendiremiyorsa o koltukta oturmayacak...” şeklinde konuştu.

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu üreticiyi birbirine düşürecek açıklamalar yapmakla suçlayan Naimoğulları, “Çiftçi hayvancıyla kavga etmez. Üretim sektörleri kardeştir” dedi.

Tarımın ve hayvancılığın “ekonomik akıl” diye diye batırıldığını da söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Ekonomik akılla yönetseydiniz üretici sokağa çıkmazdı. Hükümetin sektöre verdiği tek kuruş yoktur. Bütçenin arkasına sığınıyorlar ama bütçe bizim değil onların sorunu” ifadesine yer verdi.

“SADECE BAŞBAKANLA GÖRÜŞÜRÜZ...”

Tarım Bakanı Çavuşoğlu ile bugünden sonra görüşmeyeceklerini de açıklayan Mustafa Naimoğulları, “Eylem öncesinde de eylem sırasında da sadece Başbakanla görüşürüz” şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine eylem planlarını açıklayan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, araçlı eylemlerinin izni için gerekli başvuruyu yaptıklarını söyledi.

“ARAÇLARLA TARIM BAKANLIĞI’NI VE BAŞBAKANLIĞI KAPATACAĞIZ”

Naimoğulları, hayvan üreticilerinin 9 Kasım Çarşamba günü Hamitköy ve Gönyeli çemberlerinde toplanacağını, Lefkoşa’ya birlikte gireceğini aktardı.

Araçlarla hem Tarım Bakanlığı’nı hem de Başbakanlığı kapatacaklarını belirten Naimoğulları, “Haklarımızı almadan Lefkoşa’dan gitmeyeceğiz” dedi.

Mustafa Naimoğulları, her zaman diyalogdan yana olduklarını ancak sabırlarının tükendiğini belirterek, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin hükümetten taleplerini 9 maddede sıraladıklarını söyledi.

KELLE: “HÜKÜMET, SADECE ÜRETİCİNİN GÜNÜ BİRLİK NEFES ALMASINI SAĞLADI”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, ise açıklamasında, “10 aydır görevde olan hükümet sadece geriye dönük ödeme yaparak üreticinin günü birlik nefes almasını sağladı” dedi.

Akaryakıt desteğinin ödenmediğini, ödenmek istenmediğini de söyleyen Kelle, “Bu kabul edilemez” ifadesine yer verdi.

“MARUL TARLADA 50 KURUŞ, LEFKOŞA’DA 1. 5- 2 TL”

Akaryakıta gelen zamlara işaret eden, zamlarla üreticilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğini söyleyen Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarlada tanesi 50 kuruş olan marul Lefkoşa’da 1.5 - 2 TL’dir. Bu devletin, hükümetin üreticiye bakış açısıdır. Biz ülkede tarım politikası oluşturulmasından, günü birlik uygulamaların bırakılmasından, kaliteli ve nitelikli üretim yapılmasından yanayız” dedi.

“ÜRETİM SEKTÖRÜNE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖSTERİRSENİZ...”

Hükümete denetim konusunda bazı eleştiriler de yönelten Kelle şunları söyledi:

“Bizim her anlamda denetlendiğimiz ortadadır ancak bizden sonraki süreçlerin denetlenmemesi üzücüdür. Sütün kalitesi, fiyatı konusunda politika üreteceksiniz ama sütün nasıl işlediğini denetlemeyeceksiniz. Sorun buradadır. Sanayiyi ve ticaret odasını ayrı tutar, üretim sektörüne üvey evlat muamelesi yaparsanız sıkıntılar tabi ki her geçen gün katlanır.”

“BU, NE KADAR ACINACAK DURUMDA OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİDİR”

Bu tarihe kadar üreticiye 66 milyon 400 bin TL Doğrudan Gelir Desteği verildiğini ifade eden Kelle, “Hayvancıya ve çiftçiye 1,5 yıllık geriye dönük ödeme yapıldı. Bu, ne kadar acınacak durumda olduğumuzun göstergesidir” ifadesine yer verdi.

Kelle sözlerini, “Hükümet sona, ülke seçime doğru gitmektedir. Köylü buralara gelecekse bilinmelidir ki bu hükümet sona geldi. Seçim hazırlığına başlanmalıdır. Köylü her şeyi iyi anladı” şeklinde tamamladı

HAYVAN ÜRETİCİLERİ SÜT, ARPA, AKARYAKIT VE SU FİYATLARINDA DÜZENLEME TALEP EDİYOR

Öte yandan, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin hükümetten talep ettikleri 9 maddelik istem paketi şöyle:

“Küçükbaş hayvancıya kuraklık ve zamlara karşı destek verilmesi (arpa veya yem olabilir).

Küçükbaş hayvan sütünün alım garantisinin yasallaşması, imalatçıların hak edişi ölçüsünde koyun-keçi sütü almasının mecbur kılınması.

Geçen yıl mayıs ayında satılmıyor diye 10 kuruş/litre bazında indirime gidilen koyun-keçi sütü fiyatının eski fiyatına getirilmesi.

Uzun vadeli faizsiz kredi imkanlarının önü açılması. Motorine yapılan 9 kuruşluk son zammın geri çekilmesi, TÜK tarafından arpa fiyatlarına zam yapılmaması.

Türkiye’de ve Güneyde olduğu gibi ucuza motorinin üreticiye renkli mazot olarak verilmesi, bunun yasallaşması.

İnek sütünün taban fiyatı 1.35 TL/ litre olması. Üretilen 2 ton/ günlük süt desteklenmesi. 2 tona kadar olan süte 30 kuruş /litre destek verilmesi.

Türkiye’den gelen suyun devlet desteğiyle tarımda ve hayvancılıkta kullanılmak üzere 2 TL/ton’un altında verilmesi.”
Editör: TE Bilisim