Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki (GKRK) ekonomik krizin Rumları daha da fanatikleştirdiğini ve Türk düşmanlığını tırmandırdığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Özgürgün “Türk bayrağı bir hafta önce ekonomik kriz bahane edilerek Güney'de yakılıyor. Yine çok yakın bir zamanda Müslüman Türk eserlerine yönelik saldırılar başladı, devam ediyor, durmadı. Camiler yakılıyor, Türk eserleri yok ediliyor. Sebep ise ekonomik kriz. İnşallah bu yanlıştan dönerler'' dedi.

Bakan Özgürgün, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temel atılışının ve Karabük'ün kuruluşunun 76. yıl dönümü dolayısıyla Karabük Üniversitesinde (KÜ) düzenlenen ''Kıbrıs Sorunu'' konferansında yaptığı konuşmada, GKRK'deki ekonomik kriz nedeniyle bir grup vatandaşın Türk bayrağını yaktığını, her fırsatta Türk düşmanlığını ortaya koyduklarını söyledi.

''Ekonomik kriz varsa, Türk bayrağının ne suçu var?'' diyen Özgürgün, şöyle konuştu:

''Bu duruma sert tepki gösterdik. Güney'deki ekonomik kriz daha da fanatikleştirmiş Türk düşmanlığını, tırmandırmış. Türk bayrağının yakıldığı başka bir ülke olabileceğini tahmin etmiyorum. Türkiye'nin dış politikası gerçekten çok iyi. Bize Türkiye'nin çok yoğun desteği var ama Türk bayrağı bir hafta önce ekonomik kriz bahane edilerek Güney'de yakılıyor. Yine çok yakın bir zamanda Müslüman Türk eserlerine yönelik saldırılar başladı, devam ediyor, durmadı.

Camiler yakılıyor, Türk eserleri yok ediliyor. Sebep ise ekonomik kriz. İnşallah bu yanlıştan dönerler.''

AKDENİZ'DE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMALARI

Adanın etrafında Türkiye ile arama çalışmaları yürüttüklerini anımsatan Özgürgün, Mısır'a doğru olan bölgedeki 12. parselde KKTC, Türkiye ve Rumların arama çalışmalarında çakıştığını dile getirdi.

Özgürgün, 12. parselde yoğun sıkıntı yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Oradaki kaynakların Türklerin de hakkı olduğunu söylüyoruz. Bu kaynaklar bulunsa bile ancak Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabilir, başka bir yolu yok. Bunu da muhataplarımıza anlatıyoruz. Bulsalar bile tek başlarına çıkarma şansları yok. Arama çalışmasında işbirliği yaptıkları firmalara mektup yazdık. 'Sakın çıkartmayı denemeyin, burada Türkiye ve bizim de hakkımız var. Çıkarmaya çalışırsanız müdahale ederiz' dedik. Rum tarafına 4 maddelik öneri sunduk, 'isterseniz ortak çıkarabiliriz' dedik.

Bu mektubu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a verdik. Genel Sekreter bize daha mektubu açmadan yırttıklarını bildirdi.''

Koca Piri Reis Gemisi'nin çalışmalarına başladığını hatırlatan Özgürgün, Rumların açtığı ihalelere Amerikalı ve İsrailli şirketlerin katıldığını, bir hafta önce Türkiye ile arasını düzelten İsrail'in çekildiğini söyledi.

Rumların İsrail'in çekilmesi nedeniyle zor durumda kaldığına işaret eden Özgürgün, ''Rumlara Türkiye destek verirse durumları düzelir. Elektrik sattık biliyorsunuz onlara. Şimdi su geliyor. Su da satabiliriz. 'Türkiye'nin yardımıyla Kıbrıs ekonomisi çok iyi olabilir' dedik. Onlar Türk bayrağı yakıyor'' şeklinde konuştu.

BURHANETTİN UYSAL

KÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise 3 Nisan'ın Karabük için çok özel bir gün olduğunu, üniversitesi ve Kardemir ile Türkiye'nin parlayan yıldızı olduklarını kaydetti.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, Özgürgün'e çiçek takdim etti.

Etkinlikler kapsamında kampüste inşa edilecek ''Kamil Güleç Kütüphanesi''nin temeli törenle atıldı. 
Editör: TE Bilisim