Güzelyurt'un sözde Belediye Başkanı, belediye meclis üyeleri, siyasi parti liderleri ve temsilcileriyle şehrin diğer kuruluşları, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi ve bütün göçmenlerin evlerine geri dönmeleri için verdikleri mücadeleye devam etme kararlılıklarını tekrarladılar.

Morfu Belediyesi'nden bir heyet çeşitli kuruluş ve siyasi parti temsilcileriyle birlikte salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkenin büyükelçiliklerini ziyaret ettiler, uluslararası toplumdan Türkiye'ye Kıbrıs sorununa yönelik tutumunu değiştirmesi, çözüme katkıda bulunması için baskı yapılmasını talep ettiler.

Dilekçede, Kıbrıs'ın tek egemenliği, tek uluslararası kimliği ve tek vatandaşlığı olan bağımsız bir ülke olarak kalması; hiçbir ülkeye devletin iç işlerine müdahale etme hakkı verilmemesi, Kıbrıs'ın, Türkiye'nin ve de başka yabancı çıkarların esiri olmaması gerektiği vurgulandı.

Rusya Büyükelçiliği'ni ziyaretten sonra basına açıklamalarda bulunan Morfu Belediye Başkanı Charalambos Pittas, Morfoluların her yönüyle evlerine geri dönme haklarını korumak için verdikleri mücadeleye devam edecekleri yönünde açık bir mesaj verdiklerini söyledi.

“Kıbrıs Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Birliği'nin tam üyesidir, herhangi bir yabancı ülkenin, özellikle ordusu adanın kuzeyini işgal altında tutan Türkiye'nin garantisine ihtiyacı yoktur” diyen Pittas, garantilerin çağ dışı kaldığını, garantiler elde etme planları olan veya düşünenlerin hem BM'ye hem de AB'ne hakaret ettiklerini belirtti, çözümün adada barış ve istikrarı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Pittas, Türkiye'nin Kıbrıs'a yönelik ikinci saldırısından 42 yıl sonra birlikte kalmanın ve fikir birliği içinde olmanın her zamankinden daha acil olduğunu, ancak bu şekilde bir çözüm için mücadeleye devam edebileceklerini bildirdi.

Hayalet şehir olarak bilinen ve işgal altında bulunan Mağusa'dan da söz eden Charalambos Pittas, oradaki durumun bütün Avrupa için bir hakaret olduğunu kaydetti.

Adada BM gözetimindeki barış müzakereleri geçen yıl Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı arasında Mayıs ayında başlamıştı. Yaz tatili dolayısıyla ara verilen müzakerelerin 23 Ağustos'ta başlaması planlanıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı
Editör: TE Bilisim