Rum basını, 4 ülkeden çok sayıda askerî kuvvetin katılacağı tatbikatın Ağustos’ta icra edilmesinin planlandığını ve tatbikata katılacak olan ülkelerin askerî kurmaylıklarının halen harekât planlarını hazırladıklarını yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Paris ziyareti sırasında Fransa’nın, Doğu Akdeniz bölgesinde çok daha güçlü varlık gösterme niyetinde olduğu mesajını verdiğini yazan Rum basını, bunun da icra edilecek tatbikattan başlayarak, yükseltilmiş askerî tatbikatlarla gerçekleşeceği bilgisini paylaştı.

Öte yandan son haftalarda Brüksel, Berlin ve New York’ta “Kıbrıs sorununu özünden saptıran ve doğal gaz konusunda ‘bumeranga’ dönüşecek” perde gerisi diplomasi yürütüldüğü kaydediliyor.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Rum MEB’inde” sondaj memorandumu karşılığında Türkiye’yi memnun edecek bazı gerilim azaltma jestleri yapması konusunda gittikçe yoğunlaşan telkinlere maruz kaldığını yazdı.

Kıbrıslı Türk ve Rum temsilcilerin de katılımıyla gayrı resmî görüşmelerin yapılacağı bir mekanizmadan söz edildiğine işaret edilen haberde, Türkiye’nin, Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilirse sondajları durdurmaya hazır olduğu iddiasına yer verildi..

Habere göre Avrupalılar özellikle de Almanya, Türkiye ile Yunanistan’a Ege’deki ve Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklarına dair yeniden keşif temaslarına başlamaları yönünde baskı yapıyor.

Editör: TE Bilisim