Yıl 1964.

Türkiye ve İngiltere’de üniversite eğitimlerine devam eden Kıbrıslı Türk öğrenciler, vatan savunması için eğitimlerini yarıda bırakarak Erenköy’e kaçak yollardan çıkarlar.

Öncesinde Türkiye’nin de desteğini almak için çaba sarf ederler, eylemler yaparlar.

Kıbrıs Türk toplumunun yetişmiş beyinlerinin heba olmaması için öğrencilerin girişimlerinin, belirli bir süre dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü tarafından engellendiği de söylenir.

Defalarca Türk yetkililer tarafından yoldan geri de döndürülürler.

Pek bilinmez ama vatan sevdalısı bir avuç Kıbrıslı Türk, Anıtkabir’de Atatürk’ün huzurunda kendilerini ateşe vermeye kadar da olayı ileriye götürerek Erenköy’e çıkma kararlılıklarını ortaya koyarlar.

Bir avuç Kıbrıslı Türk öğrencinin ortaya koyduğu irade sonunda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri Kıbrıslı Türk öğrencilere destek olmaya karar verir.

İngiltere’de yaşayan veya eğitim gören öğrenciler de kervana katılırlar.

Tek bir amaçları vardır, sayıca ve silahça üstün olan ve Yunanistan’ın desteği ile Erenköy’e saldırmaya hazırlanan Grivas yönetimindeki Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) kuvvetlerine karşı direnerek, vatan toprağı Erenköy’ü savunmak.

Eczacılık eğitimini yeni bitiren ve ailesine haber vermeden Erenköy’e koşarak şehit olan Mehmet Mazhar (Eray) ve ay-yıldız uğruna toprağa düşüp şehit olan niceleri ile  gazi olanlar, Erenköy Direnişinde kahramanlıkları ile Kıbrıs Türkü’nün kaderini değiştirirler.

455’i yurtdışından gelen ve 290 Erenköy yerlisi olmak üzere 745 Kıbrıslı Türk, ağır silahlar ile donatılmış 2000 kişilik Rum Milli Muhafız ordusuna karşı Erenköy’ü kahramanca savunmaları bir destan değil de, nedir.

Türkiye’nin de desteği ile Erenköy’de Çanakkale gibi destan yazan kahramanlar arasında kimler yoktu ki başka.

Öğrenci olaylarında sol düşünce içerisinde birer öğrenci lideri olanlar yanında Kıbrıs Türk soluna yıllarca yön veren Naci Talat, Özker Özgür, Alpay Durduran, Hüseyin Angolemli, Ergün Vehbi, Gözel Halim ve diğerleri de vatan savunmasından kaçmayarak, direnir ve savaşır.

Türk kamuoyu belki bilmez, belki unutmuştur ama bu topraklarda her sol düşünce vatan haini değildir.

İspatı, bir avuç vatan toprağı olan Erenköy’dür.

Ve Türk Dışişleri de sap ile samanı karıştırmaması gerektiğinin farkına varmasını gerektiği bir dönemden geçiyor, Kuzey Kıbrıs bugünlerde.

Kuzey Irak ve Suriye’de Türk dış politikası ve diplomasisi zafer kazanırken Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na pek de yakışmıyor, Kuzey Kıbrıs’taki marjinal küçük sol bir kesime karşı yönelttiği haklı eleştirilerin içerisine Kıbrıs Türk solunun bütününü dahil etmesi.

Dünyayı anlayıp, uluslar arası politikaya yön veren Türk Dışişleri kadroları bugün Kıbrıslı Türkü ya anlamak istemiyor ya da hiç anlamadı.

Erenköy’ü unutarak, Mehmetçiğin 1974’te gelişine kadar Kıbrıs Türkü’nün mücadelesine bakmadan, bir üst bakış ile Kıbrıs’ı anladığını zannetmek en basit ifade ile fotoğrafın tamamını görememektedir.

Kıbrıs Türkü, 1878 yılından beri bu topraklarda Türklük ve İslamiyet’in yok olmaması için çok büyük bedeller ödemiştir, bir gün bile yaptığı mücadeleden de pişman olmadan.

Anavatan Türkiye , tıpkı “Barış Pınarı Harekatı” gibi uluslar arası hukuka dayanarak gerçekleştirdiği 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile ada’ya ayak bastığında, sağcısı ve solcusuyla birlikte mücahit Kıbrıs Türkünü yatağın altında saklanırken bulmadığını, Türk bayrağının yere düşmemesi ve bu toprakların Yunan adası olmaması için son mermisini sıkarken Mehmetçiği bağrına bastığını, Türk dış politikasına yön verenler unutmamalıdır.

Anadolu, sağcısı ve solcusuyla birlikte sadece Kıbrıs Türkünden ihanet görmemiştir.

Küçücük bir kesimin hadsiz açıklamalarını Kıbrıs Türk solunun bütününe mal etmek, en yakınımız tarafından en uzaktan anlaşılmak değil de nedir?

Kuzey Kıbrıs’ta her sol düşünceye vatan haini damgası vurmanın, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime dolaylı destek sağlayacağını da ya iyi okuyamıyor Türk Dışişleri ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin seçimlerde değişimden yana olmadığını anlatmanın farklı bir yolunu izlemeye başladı, Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk Dışişleri Kıbrıs dairesi.

Hep birlikte izleyip göreceğiz

Editör: TE Bilisim