Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’in Yunanistan’ın başkenti Atina’daki görüşmelerinde adada bir çözüm için 1960 garanti sisteminin kaldırılmasının kaçınılmaz olduğu yöndeki açıklamalarını yorumlayan Hasan Taçoy yaptığı yazılı açıklamada, “Rum-Yunan ikilisi hala samimi olarak Kıbrıs konusunda bir anlaşma arayışı içerisinde” olmadığını, bunun Atina ziyaretinde yapılan açıklamalarda ortaya konduğunu söyledi.

“YANITLANMALI”

Kammenos’un ayrıca “Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs’ın garantilere, koruyuculara ve kreditörlere ihtiyaç duymadan yaşayabileceğini anladığı” ifadelerini de kullandığını kaydeden Taçoy, Fokadis ile Kammenos’un açıklamalarının “barışçı” olmadığını, gerçekleri yansıtmadığını ve KKTC yetkilileri tarafından yanıtlanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Rum ve Yunanistan’ın “garantiler yüzünden Türkiye’yi uzlaşmaz konuma düşürmek, devam eden görüşmelerdeki muhtemel bir başarısızlığı Türkiye’ye yüklemek” istediğini kaydeden Taçoy, “Bizimle Türkiye’yi garantiler konusunda karşı karşıya getirebileceklerini, bizi Türkiye’den soğutabileceklerini, zenginleşme vaadiyle kandırabileceklerini zannediyorlar” dedi.

“KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Kıbrıs Rum tarafının “içteki bazı kişileri garantilerden vazgeçilebileceğine ilişkin konuşmaya, yazmaya” ittiğini de belirten Taçoy,  şöyle devam etti:

“Kıbrıs konusu her ne pahasına olursa olsun bir anlaşma ile sonuçlansın anlayışında asla olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da kimi kereler vurguladığı gibi Kıbrıs Türkleri için kendimizi güvende hissetmek için olmazsa olmazımızdır, kırmızı çizgimizdir. Eğer kaldırmak da Rum-Yunan ikilisinin kırmızı çizgisi ise arada çok büyük bir güven sorunu vardır ve iddia edildiği gibi çözüme yakın değiliz demektir.”

Kıbrıs’ta barışı koruyanın Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olduğunu belirten Taçoy, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğine güvenilemeyeceğini dile getirdi ve Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği gözetiminde 1990’lı yıllarda Bosna-Hersek’te yaşananlar, Suriye ve Irak’ta Türkmenlerin başlarına gelenlere işaret etti.

“Rum-Yunan ikilisi eğer Kıbrıs’ta bir çözüm istiyorsa bizim güvenliğimizi ortadan kaldırmak anlamına gelen Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine saldırmaktan vazgeçmelidirler. Aksi takdirde kendileri ile mücadelemiz devam edecektir” diyen Taçoy, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devamı üzerinde KKTC Meclisi’nin karar aldığını da hatırlattı.
Editör: TE Bilisim