Gün dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çevresel faktörlerin neden olduğu psikiyatrik hastalıklarda artış olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin, madde bağımlıları dahil ağır akıl hastalıklarının yatılı tedavi gördüğü tek hastane olma özelliğini taşıdığına, bu hastaların başvuracağı başka bir kurum veya özel hastane bulunmadığına da dikkat çekildi.

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yıl Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun belirlediği “Ruh sağlığını geliştirmek, birinci basamakta ruh sağlığı hizmetlerini yaygınlaştırmak ve ruhsal tedavi olanaklarını artırmak”  teması ile kutlanacağını belirten bakanlık, bu özel günde ve hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerle ruh sağlığını ve ruh sağlığı hizmetlerini tüm dünyada ve tüm ülkelerde toplumun tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmanın ve küresel bir öncelik haline getirmenin amaçlandığını kaydetti.

“RUH VE BEDEN SAĞLIĞI BİR BÜTÜNDÜR”

Bakanlık açıklamasında, “sağlık” denildiğinde ruh sağlığı ve beden sağlığının bir bütün olarak düşünülmesi gerektiği belirtilerek, ruh sağlığı olmadan beden sağlığının olamayacağı vurgulandı ve “Ruhsal hastalıklar toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur” denildi.

Açıklamada, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 2012 yılında konsültasyonlar da dâhil 18 bin 339 kişinin polikliniklerde ayaktan muayene ve tedavi gördüğü, ortalama her gün 76 kişinin poliklinikten hizmet aldığı, 2012 yılında 295 hasta yatılı tedavi gördüğü, geçen yılın ilk 9 ayında yatılı tedavi görenlerin sayısı 229 iken bu yılın aynı dönemindeki sayının 232 olduğu belirtildi.

“DÜNYADA HER YIL İNSANLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 30’U RUHSAL SORUN YAŞIYOR”

Sağlık Bakanlığı, dünya genelinde her yıl insanların yaklaşık yüzde 30’unun ruhsal bir sorun geçirdiğini, 75 yaşına gelmiş kişiler arasındaysa herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanların yüzde 50,8 oranında olduğunu belirtti.

Bakanlık, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasına göre, yeti yitimine en çok yol açan 10 hastalıktan beşini ruhsal hastalıkların oluşturduğunu, bu hastalıkların sırasıyla depresyon, alkol kullanımı, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk olduğunu ifade etti.

Açıklamada, yeti yitiminin, kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme  işlevlerini giderek yitirip üretici niteliğini ve sosyalliğini kaybetmesi; görevlerini aksatması anlamına geldiği anlatıldı.

Sağlık Bakanlığı, ruh sağlığının sadece toplumun temelini oluşturmakla kalmayıp o toplumun geleceğine de yön çizdiği vurgulanarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğe yönelik öngörülerine göre 2020’de depresyonun,  gelişmekte olan toplumlarda başta gelen yeti yitimine yol açan hastalık olacağını kaydetti.

Hastanede yatılı tedavi görenlerin “ciddi akıl hastalığı olanlar” olduğu kabul edilirse bu açıdan bir artış trendi olmadığına dikkat çekilen açıklamada, 2012’de 60 adli psikiyatri raporu düzenlenirken bu yılın ilk 9 ayında 60 rapor düzenlendiği, bunun da bir artış trendi gösterdiği kaydedildi.

Adli psikiyatride ciddi akıl hastalıklarından ziyade kişilik bozuklukları ve madde kullanım hastaları bulunduğu için bu iki psikiyatrik rahatsızlıkta artış trendi ciddiye alınarak yakından gözlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Bu veriler bize göstermektedir ki genetik faktörlerin ön planda olduğu ağır akıl hastalıklarından çok çevresel faktörlerin neden olduğu psikiyatrik hastalıklarda artış trendi mevcuttur. Bundan dolayıdır ki KKTC de koruyucu psikiyatri hizmetlerine ağırlık verilmelidir” denildi.

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin, madde bağımlıları dahil, ağır akıl hastalıklarının yatılı tedavi gördüğü tek hastane olma özelliği taşıdığı belirtilen açıklamada, bu hastaların başvuracağı başka bir kurum veya özel hastane bulunmadığına dikkat çekildi.

Bu hastanenin ayrıca “adli psikiyatri” hizmetinin verildiği tek kurum olma özelliği de bulunduğu belirtilerek, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tüm psikiyatrik hastalıkların tedavi edildiği ve tedavi için yurt dışına veya başka bir kuruma sevk yapılmayan ender ana bilim dallarından biri olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, altyapı ve personel eksikliğinin sınırlarının zorlandığı ve ulusal bir ruh sağlığı politikası olmadığından dolayı koruyucu ruh sağlığı hizmeti verilemediği belirtilerek, halkın ruhsal sorunlarının tedavisinde umut tacirliği yapanlara dikkat çekildi.

“UMUT TACİRLİĞİ YAPANLAR VAR”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu boşluktan faydalanarak özellikle ülkemizde son zamanlarda herhangi bir bilimsel ve yasal dayanağı olmayan eğitimlerden çıkan ve büyük çoğunluğu hekim, psikiyatr olmayan bazı kişiler, halkın ruhsal sorunlarının tedavisinde umut tacirliği yapmakta, ciddi etik ihlallere, hatalı tıbbi sonuçlara yol açmakta, bireylere zarar verebilmektedir. Bu konuda kapsamlı çalışmalar yapmak gerektiği açıktır.

Ruhsal hastalıklar henüz ortaya çıkmadan önleyen, risk etkenlerini ortadan kaldıran ya da bu etkenlerle karşılaşmayı engelleyen, koruyucu ve önleyici çalışmaları destekleyen bir yaklaşımın yaygınlaştırılmasını, koruyucu ruh sağlığı ve ruhsal destek birimlerinin kurulmasını hedeflemek önümüzdeki yılların ana hedefi olmalıdır.”

KERMES

Sağlık Bakanlığı, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yarın Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yatılı hastalarının eserlerinden oluşan bir kermes düzenleyecek.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin açılışını gerçekleştireceği kermes, saat 11.00’de Lefkoşa Lokmacı Kapısı’nda yer alacak.

Kermes sırasında Lefkoşa Belediye Orkestrası Latin Trio grubu da canlı müzik performansı sergileyecek.

Editör: TE Bilisim