YÖDAK Eski Başkanı ve Suudi Arabistan Ulusal Akademik Akreditasyon ve Değerlendirme Komisyonu Danışmanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, geçtiğimiz hafta içerisinde Beyrut Arap Üniversitesi’nin kurumsal akreditasyon değerlendirmelerine katıldı. Dört gün süren Beyrut Arap Üniversitesi’nin Değerlendirme Kurulu’na, Rhein Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Heimer, Credit Suisse Genel Direktor Danışmanı Prof. Dr. Urs Hofmann, Wuppartel Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Sebastian Knobloch, FIBAA Direktörlerinden Dr. Heinz-Ulrich ve yerel uzman olarak da Lübnan Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürü Dr. Ahmed Jammal katıldı.

Değerlendirme Kurulu’nun kendi aralarında gerçekleştirdiği ilk günkü toplantıda Lübnan Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürü Dr. Ahmed Jammal, değerlendirme kurulu üyelerine Lübnan’daki yüksek öğretim ve kurumları hakkında bilgi vererek gerek Lübnan’daki yüksek öğretim kurumlarından, gerekse yurt dışından alınan diplomaların tanınması ile ilgili uyguladıkları yöntemlerden bahsetti. Halen Lübnan’da, Lübnan Devlet Üniversitesi’nin yanında, 32 özel üniversite, 8 özel kolej ve 3 Teknoloji Enstitüsü var olup toplam 192 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Lübnan Devlet Üniversitesi toplam öğrencilerin %37’sine (71 bin 440) eğitim veren, ülkenin en büyük yüksek öğretim kurumu durumundadır.

Kurumsal değerledirmeye tabii tutulan Beyrut Arap Üniversitesi ise toplam öğrencilerin %5.7’sine eğitim veren, Lübnan’daki ikinci en çok öğrenciye sahip olan yüksek öğretim kurumudur. Beyrut Arap Üniversitesi’nde öğrenciler Beyrut, Tripoli, Debieh ve Bakaa Kampüsleri’nde, 10 fakültede öğrenim görmektedir. Beyrut Arap Ünivesitesi’nin Mimarlik Fakültesi, RIBA ve Mühendislik Fakültesi Programları ABET tarafından akredite edilmiş olup, diğer programları ile ilgli de uluslararası saygın akreditasyon kurumlarından akreditasyon alma çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Üniversiteye, bünyesinde bulundurduğu Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri büyük saygınlık kazandırmaktadır. Toplam 40 lisans ve 95 yüksek lisans programında 11 bin öğrenci öğrenim görmektedir.

Beyrut Arap Üniversitesi’nin ilk gününde gerçekleştirilen toplantıda, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Amir Galal El-Adawi, Denetleme Kurulu’na üniversitenin misyonu, hedefleri ve bu hedeflere varmakla ilgili stratejileri ile performans değerlendirme kriterleri hakkında geniş bilgi vererek üniversitenin 2013-2018 yıllarını kapsayan staratejik belgesini anlattı. Değerlendirme Kurulu, kurumsal değerlendirme çerçevesinde dekanlar, bölüm başkanları, öğretim üyeleri, idari personel, öğrencilerle dış paydaşları temsilen mezunlar, işverenler, profesyonel kuruluş temsilcileri ve akademik danışma kurulu üyeleri ile ayrı ayrı toplantılar yaptı. Üniversitenin Debieh Kampüsü’nü de ziyaret eden Değerlendirme Kurulu, tüm görüşme ve incelemelerin tamamlanmasından sonra rektör, dekan ve bölüm başkanlarına incelemeleri ve bulguları hakkında kısa bilgiler aktararak, geniş raporun bilahare üniversiteye iletileceğini bildirdi.

Prof. Bıçak, Lübnan’da bulunduğu son günde denetleme süresince beraber olduğu Lübnan Yüksek Öğretim Genel Müdürü Dr. Ahmed Jammal’ı makamında ziyaret ederek çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Kalite Güvence Denetimi ile ilgili yasanın Meclis gündeminde olduğunu belirten Dr. Jammal, en önemli sorunun özerklik konusunda yaşandığını belirterek gerek bu konuda ve gerekse değerlendirme kriterleri ile yöntem konusunda Prof. Bıçak’tan görüşlerini istemiştir. 12 yıldan beri Yüksek Öğrenim Genel Müdürlüğünü sürdüren Dr. Jammal, bugüne kadar 11 Eğitim Bakanı ile çalışmıştır.
 
Editör: TE Bilisim