PGM Trafik Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, eğitim yılının başlanmasıyla okulların giriş ve çıkış saatlerinde mevcut hali ile yoğun olan trafik akışının, daha da sıkışıklık göstermesinin beklendiği kaydedildi.

Sıkışıklığı gidermek amacıyla Polis Genel Müdürlüğü tarafından gerekli önlemlerin alınacağı belirtilen açıklamada, “Sürücülerimiz, araçlarını her zaman dikkatli ve trafik kurallarına uygun kullanmalı. Özellikle, okulların olduğu bölgelerde çok daha dikkatli olunmalı. Öğrencilerin davranışlarını takip ederek doğacak tehlikelere karşı önceden hazırlıklı olup, park halindeki araçların arasından, çocukların aniden yola dikkatsizce atılabileceği düşünülerek, sürat yapmadan araç kullanılmalı. Yaya geçitlerine ve köşe başlarına araçları park ederek diğer sürücülerin ve yayaların görüş açılarını kapatarak tehlike yaratılmamalı. Okul önlerinde bisikletli öğrencilere dikkat edilmeli” denildi.

Toplu taşımacılık yapan araç sürücülerinin öğrencileri taşırken sorumluluklarını unutmaması, daima trafik kurallarına uyması, ayakta yolcu taşımaması, otobüslerini durdurmadan kapısını açmaması, trafiğin uygun ve emniyetli noktalarında yolcu indirip alması, öğrencileri araçtan indirdikten sonra, her zaman gözlemleyerek güvende olduklarından emin olduktan sonra hareket etmesi ve araçların her zaman bakımlı ve temiz olması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Trafik eğitiminin aileden başladığını velilerimiz unutmamalı. Çocuklarımızı trafikte nasıl davranmaları konusunda eğitmeli ve onlara trafikte bulunduğumuz zaman örnek olmalıyız. Unutmayınız ki çocuklar daima büyüklerini örnek alırlar. Çocuklarımızı okula bırakırken veya okuldan alırken okul kapıları önüne araçlarımızı park edip, giriş çıkış kapıları önünde yığılmalara sebep olarak tehlikeli ortamlar yaratmamalıyız” denildi.

Öğrencilerin de son derece dikkatli olması gerektiği, her zaman kaldırımda, kaldırım yoksa yolun sağ tarafında yürümeleri, yolu kontrol etmeden yola atılmaması, yolda yürürken arkadaşlarıyla el şakası yaparak yol içerisinde kendilerini tehlikeye atmaması, karşıdan karşıya geçerken dikkatli olunması, sürücülerin kendilerini görebileceği yerlerden, varsa yaya geçitlerini kullanarak koşmadan ancak hızlı adımlarla karşıdan karşıya geçmesi istendi.

Otobüs veya araçlarda ayakta durmayıp, vücudun herhangi bir yerini dışarı çıkarmadan seyahat edilmesinin önemine de vurgu yapılan açıklamada, araçlardan inerken mutlaka yol kenarına açılan kapıların kullanılması, küçük kardeşlere ve arkadaşlara daima örnek olunması tavsiyesinde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim