Kıbrıs Time-Özel 

BAŞSAVCILIK 27 YIL ÖNCE UYARMIŞTI !

1986 yılında dönemin Polis Genel Müdürü Namık Bilgen, dönemin Başsavcılığına bir dilekçe göndererek terfilerdeki bazı rahatsızlıkları dile getirerek görüş beyan etti. Gelen görüş ve sonrasında yaşananlar ise 27 yıl önce olan sorunların hala yerini koruduğunu gözler önüne serdi.
‘’Müfettişlik ve yukarı rütbeler için hiçbir sınav koşulu getirmez’’
1986 yılında dönemin Polis Genel Müdürü Namık Bilgen,”5184 sayılı polis Yasası’nın 67.maddesine dayanılarak çıkarılan Polis Örgütü sınav Tüzüğüne dayanılarak (E.A 236) 9(3) müdür olarak atanmaların Anayasa vs.. konularında sınava tabii tutulmalarını öngörmektedir. Hâlbuki Polis Yasasının 67. Ve 68.maddeleri sadece 7. Ve 9. Maddeler ise müdürlerin sınava tabi olmalarını koşula bağlamaktadır. Polis Yasasının 73.maddesi Müfettişliğe veya Başmüfettişliğe yükselecek kişilerin önce polis okulunda meslek derecesine uygun özel yetiştirme, kurallarını başarıyla tamamlamış olanlara kısıtlama getirmiştir.

Müfettişlik ve yukarı rütbeler için hiçbir sınav koşulu getirmez .
Yukarıdaki durum müvecehesinde Polis Örgütü, sınav tüzüğü 9(3) 5184 sayılı polis yasasına ters düştüğü görülmüştür.
Konu hakkında müteallarının bilgilendirilmesini arz ederim. “



İşte bu belgeye yanıt dönemin Başsavcılığından 5 gün sonra gelerek bahsedilen konudaki sorunun yasadan kaynaklanmadığını bu nedenle de yapılan düzenlemenin “ULTRA VİRES“ (yetki aşımı ) olduğu belirtilmiş ve Tüzüğün uygulanması olanağının olmadığı görüşü verildi. Tüzükte değişiklik yapılmasını ve terfilerin de ona göre yapılmasını öngören Başsavcılık görüşü ise dönemin Başsavcı Yardımcısı Akın A. Sait imzalı ...


Buna göre tam 2 yıl öncesine kadar 1986 ‘dan bu yana yıllarca kullanılan Polis yasasının 67.maddesinde müdür mevki için yasada yer olmadığı halde Tüzük’te olduğu gerekçesiyle yasa’ya ters olarak yıllarca Polis Müdür Muavini ve Müdür’ü için özel yetiştirme kursları düzenlendi , 2011 yılında ise bu hata düzeltilerek hayata geçirilmiştir. Tam 25 yıl süren hukuk dışı terfiler 2011 yılında son buldu fakat bugün yine tartışma konusu olmaya devam ediyor.

“2011 YILINDAN SONRA DEĞİŞTİ “
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Av. Muhabbet Mevsimler ise “her yıl Polis Terfilerinin açıklanmasına müteakip huzursuzluklar yaşanmakta olduğunu belirterek, ‘’2011 öncesi terfiler kıdeme dayanmaktaydı, ancak eski yönetim ( Polis Eski Yönetimi Günay Ozan) tarafından yasalarda Kıdem unsurunun kaldırıldığını, buna gerekçe olarak ise bir polis mensubunun kıdemli olmuş olmasının yönetimde yönetebilir kabileyetinin olduğu anlamına gelemeyeceği gösterilmiştir “ dedi.

Mevsimler, amacın daha aktif daha çalışkan insanların terfi ettirilmesi olduğunu söyledi.
Av. Muhabbet Mevsimler, polis teşkilatında olumlu sicil olmasına müteakip özel yetiştirme ve sözlü yarışma sözlü yarışma sınavlarına dayandırılmakta olduğuna dikkati çekerek sözlü yarışmanın 6 kişiden oluşan Polis Hizmetleri Komisyonu tarafından sıralamanın yapılmakta olduğunu, takdir yetkilerinin geniş olmasından ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğuna işaret etti.

“TORPİLE AÇIK MEKANİZMA “
Yaşanan huzursuzlukların başında geniş takdir yetkisi geliyor diyen Mevsimler , “bu geniş takdir yetkisi komisyonunun kendine göre istediği personeli seçme hakkı tanımaktadır dolayısıyle torpile de açıktır” dedi.
“Bu tür terfiler yasayla nerdeyse yakınlık ilişkilerine bağlanmıştır” diyen Mevsimler, bu yıl yapılan terfilerde mağdur oduğunu iddia eden 100’ün üzerinde kişi olduğunu, sebeplerine bakıldığında ise bir kısmının sicil puanından bir kısmının ise polis yasasının 118.maddesinin 2.fıkrasına dayanılarak disiplin suçu almış polis mensubunun sicillerinin zamanı geldiğinde cezalarının silinmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. . Av. Muhabbet Mevsimler “bu noktada yönetim gniş takdir hakkını suistimal ettiği kanısındayım “ dedi.


Av. Muhabbet Mevsimler bu şekliyle personele etkisi 2011’deki değişiklikle disiplin suçları olduğu iddiası ile eski puan yazılarak rekabet hakları yitirilmektedir görüşünü savundu. Mağduriyet olduğu iddia edilen bir diğer unsur ise oldukça çarpıcı Mevsimler “2011 ‘deki değişiklikle gerek polis gerek itfaiyecilerin ortaokul mezunu olarak terfi haklarının olduğu halde bu değişiklikle lise mezunu gerekir ifadesinin önemli bir kesimi mağdur edildi, oysa polis teşkilatına girildiği zaman bu koşul yoktu “dedi.

Av. Muhabbet Mevsimler, Anayasa mahkemesine bu değişikliklerle ilgili dava açıldığını aykırılık olduğu iddiasının Anayasa’da var olan bir dava olduğunu fakat 2 yıldır da sonuca bağlanmamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Anayasa’nın dava ile ilgili aykırılık kararı alması halinde ise yapılmış olan terfilerin hükümsüz olacağını ileri süren Mevsimler bu terfilerin böyle bir kararla kaos yaratabileceğini belirtti.

“SİYASİLER POLİS TEŞKİLAT’ININ SORUMLU’LUĞUNDAN KORKUYOR “
Mevsimler, Polis Hizmetleri Komisyon’unun revize edilmesi gerektiğini sözlerine eklerken mevcut yapının adam kayırmacılığa açık, hukuk’u esas almayan bir yapı olduğunu mevcut 6 kişilik komisyonda sivil iradenin de yer alması gerektiğine inanç belirtti. Av.Mevsimler yıllardır poliste terfileri yapan komisyondur ama faturasını hep siyasiler ödedi diyerek mevcut yapıda Polis Teşkilatının sivile bağlanması gerektiğini fakat siyasi erk’in de teşkilat’ın sorumluluğunu almaktan korktuğunu, disiplini sağlayamamaktan korkulduğunu ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim