Ülkemizde çözümsüzlük ve sınırlılıklar mevcuttur. Maraşın bütünlüklü çözüm olmadan açılamaz tezi ve politikası Kıbrıslı Türkler’in menfaatine bir durum yaratmamaktadır. Bu siyaset anlayışı insancıl olmaktan ziyade ülkesel menfaat zemini üzerine kurulmuş bir anlayışı ortaya koymaktadır.

Maraş’ın kapalı kalması demek, ekonomik, sosyal ve kültürel getirisinden bile bile Kıbrıs’ta yaşayan insanları mahrum bırakmak anlamına gelmektedir. Maraş’ın sadece Turizm açısından yaşatacağı canlanma ve iktisadi katkısı, Kıbrıslılar’ın yaşam koşulları açısından kalitesinin artmasına ve en önemlisi yaratılacak istihdam potansiyeli ile göç yollarının kapatılmasına vesile olacaktır. Bunun yanında yurt dışında yaşayan Kıbrıslılar’ın da adaya dönüşü noktasında ciddi bir etken ve umut oluşacak; Maraş’ın açılmasıyla bir çok parçalanmış aile tekrar bir araya gelme şansını yakalayacaktır.

Bu açıdan Maraş’ın derhal açılması için gerekli çalışmalar hemen başlatılmalı ve önce bu noktada ortak bir ulusal politika oluşturulup, ardından da uluslararası siyaset haline getirilmelidir. Maraş ile bağlantılı olarak uluslarası kimliğe sahip Mağusa Limanı’nın da bu anlamda halkımıza çok büyük faydası olacaktır.

Maraş’ın kapalı olması insanlık ve halk adına hiçbir fayda sağlamamaktadır. Hatta Maraş’ın açılması ile oluşacak ortam sayesinde bütünlüklü çözümü tetikleyecek bir olgu olacaktır.

Ancak bu kadar önemli olan bu husus ne üzücüdür ki bu seçim döneminde siyasi partilerimiz tarafından tartışma konusu bile edilmemektedir.


Barış Mamalı
(LEFKOŞA BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ADAYI)
 
Editör: TE Bilisim