Gökçebel, eğitimde bilimsel, demokratik, laik, parasız, nitelikli ve kamusal eğitimden vazgeçilerek, paralı eğilime yönelindiğini iddia etti.

KTOEÖS, düzenlediği basın toplantısında, 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesinde devlet okullarının altyapı-bina sorunları ve kadro eksiklikleri ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, basın toplantısında yaptığı konuşmada, eğitim yılına çok az kalmasına rağmen, eksikliklerin giderilmediğine dikkat çekerek, yeni eğitim yılına eksik girilmemesi adına çok mücadele verdiklerini söyledi.

Gökçebel, “Yer değiştirmeler, zamanında yapılmayan tadilatlar, tamamlanmayan geç kalınmış münhaller ve ihtiyaç olan her şeyin zamanında yapılabilmesi için çok çaba harcadıklarını” belirtti.

“PARASIZ KAMUSAL EĞİTİM ŞART”
 
Tahir Gökçebel, devlet okullarının önemine değinerek, parasız, nitelikli, kamusal eğitimin şart olduğunu vurguladı.

Eğitimde gün geçtikçe paralıya yönelindiğini ifade eden Gökçebel, “Bilimsel, demokratik, laik, parasız, nitelikli, kamusal eğitimden vazgeçilmiştir. Devlet okullarına kaynak, kadro, bütçe minimuma düşürülmüştür” dedi.

Yer değiştirmeler sonucunda kadroların tamamlanamadığını ifade eden Gökçebel, okulların fiziki olarak hazır olmadığını savundu.

Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi yönetemeyecek durumda olduğunu ileri süren Gökçebel, “Bilinçli olarak devlet okulları hedefsiz, plansız, programsız ve bütçesiz bırakılmıştır” dedi.

Dışarıda işsiz bir çok öğretmen varken, Türkiye’den öğretmen getirilmesini de eleştiren Tahir Gökçebel, öğretmen ve öğrencilerin gerçek anlamda desteklenmediğini kaydetti.

Okul içinde, öğretmenleri denetleyen ve destekleyen bölüm ve atölye şefi kadrolarının atanmadığını vurgulayan Gökçebel, yasa ve tüzüklere uyulmadığını, taşımacılıkta sıkıntılar olduğunu dile getirdi.

Okullardaki müfredat programlarının güncellenmemesini de eleştiren Gökçebel, “Tüm okullarda ciddi hedefsizlik vardır. Ancak mesleki teknik öğretim tam anlamıyla terk edilmiştir. Öğrencilerin oryantasyonu hiçbir şekilde yapılmamaktadır. Öğrencilerin özel eğitim ve özel ihtiyaçları karşılanmamaktadır” şeklinde konuştu.   

ÖZKARAMAN: “SORUNLAR OKULLARI SAĞLIKSIZ, DENETİMSİZ, BİNA YIĞINI HALİNE GETİRDİ”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ardından söz alan Eğitim Sekreteri Zühre Özkaraman da, devlet okullarının fiziki koşulları hakkında bilgi verdi.

Yıllardır hiçbir bakım ve tadilat yapılmayan devlet okullarının adeta döküldüğünü ve tehlike saçtığını ileri süren Özkaraman, şöyle devam etti:

“Bu çağda okullarımızın tadilatı için hiçbir bütçe ayrılmaması, iş bilmezliğin ve vurdumduymazlığın bir göstergesidir. Hükümet anlayışlarının artık değişmesi gerektiğini vurgularız. Kaynak yoktur diyenler onlarca yeni camii yapmakta, bir külliyeye sadece 30 milyon Euro üzerinde para harcayabilmektedir”

Okulların birçoğuna 1974’ten yapılan “göstermelik” tadilatların dışında ciddi anlamda tadilat yapılmadığını ileri süren Özkaraman, suyu akmayan, su depoları 1974 yılından kalan okullar olduğunu; 1990'lı yıllarda yapılan okullarda ise ihale süreci takip edilmeyip, ihale şartnamelerine uyulmadığını savundu.

Okullarda öğretmen,  müdür,  müdür muavini, atölye şefi, bölüm şefi, uzman, denetmen, sekreter, hademe gibi eksiklikler olduğunu anlatan Özkaraman, tüm bu sorunların okulları sağlıksız, denetimsiz, bina yığını haline getirdiğini söyledi.

Okullardaki altyapı sorunlarını ve eksikliklerini tablolarla aktaran Özkaraman, bu sorunların acilen giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde yeni eğitim-öğretim yılında oluşabilecek olası kaza, yaralanma veya bulaşıcı hastalık neticesinde sorumluların Eğitim Bakanlığı ve devlet yetkililerinin olacağını savundu.

Konuşmaların ardından okullardaki eksiklikler resim ve tablolarla basına sunuldu.

Editör: TE Bilisim