TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs sorununun çözümünde son derece kritik bir safhaya gelindiğini kaydetti.

Özyiğit, “Yedi görüşmede bugüne kadar konuşulan altı başlık hep birlikte ele alınacak ve bu altı başlıkta bir yerlere gelmeye çalışılacak. Arkasından New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve ekibi ile buluşulması için bir takım çalışmalar yapılmakta ve orada artık 2016 içinde bir çözümün olup olmayacağının netlik kazanması bekleniyor. Bunun için yoğun bir hazırlık var. Bunu gözlemledik. Bu konularla ilgili görüşlerimizi ortaya koyduk” dedi.

Garantiler konusunda basında yer alan değerlendirmelere de işaret eden Özyiğit, şunları ekledi:

“Birileri de kendine göre görev almış, ellerine harita almış, çıkmış “şunu veriyorlar, bu şöyle oluyor, yok garantiler sulandırıldı mıydı’ falan... Bu konularda öyle yaygaraya gerek yok. Bu konular gerçekten kararlı bir şekilde en sona kalmış bulunmaktadır. Yani, bu yedi görüşmeden sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve orada onun nezaretinde yapılacak beşli konferansta son olarak ele alınacak. Ona gidilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Bu nedenle bizim Sayın Cumhurbaşkanı ve ekibine güvenimiz tamdır. 11 Şubat 2014 tarihli zemin çerçevesinde, ortak açıklama metni çerçevesinde, müzakereler yürütülmektedir ve 2016 yılı bitmeden bir sonuca ulaşılması en büyük dileğimizdir.”

Özyiğit, “TDP olarak biz üzerimize düşen ne varsa bunu sonuna kadar yapmaya, yerine getirmeye hazırız. Yeter ki artık yarım asrı aşkın süredir devam eden bu sorunu çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakmayalım” dedi.

LİDERLER YAKLAŞIK BİR AY ARADAN SONRA YARIN BİR ARAYA GELECEK

Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla sürdürülen müzakereler çerçevesinde yoğunlaştırılan görüşmelerin ikinci turu yarın başlıyor. Liderler, bir aylık aranın ardından yarın ara bölgede bir araya gelecek.

Görüşme, ara bölgede BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak ve saat 10.00’da başlayacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, eylül ayının ikinci yarısında BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında New York’a gidişleri öncesinde toplam 7 görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmeler, yarın, 29 ve 31 Ağustos ile 2, 6, 8 ve 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerin ilk turu 29 Temmuz’da tamamlanmıştı.
Editör: TE Bilisim