Özyiğit, referandumların ardından geçen 10 yılın toplumların barışması adına ciddi adımların atılabileceği, sivil toplumun tamamen çözüm odaklı değil, aynı zamanda barış odaklı çalışması gereken bir dönem olabileceğini, ancak maalesef bunun iyi değerlendirilemediğini kaydetti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yaptığı yazılı açıklama ile 24 Nisan 2004 yılında gerçekleştirilen referandumlar ile 23 Nisan’da kapıların açılması sonrasında yaşanan süreç ve gelinen aşamayı değerlendirdi.

“İzlenen politikaların somut getirisi olmadı”
2004 yılından sonra Kıbrıslı Rumların AB şemsiyesi altına girmenin siyasal avantajlarını kullanmaya çalıştıklarını, Kıbrıslı Türklerin de Evet’in karşılığını yalnızca izolasyonların kaldırılmasına bağladıklarını anımsatan Özyiğit, günün sonunda, her iki politikanın da somut bir getirisi olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.

O günün koşullarında ‘Kıbrıs Sorunu buzdolabına girdi’ tespiti yaptıklarını, nitekim bunun doğruluğunun zamanla anlaşıldığını kaydeden Özyiğit, Gambari süreciyle bir hareketlenme başlasa da, bunun somuta indirgenemediğini, gelinen aşamada ise petrol ve doğal gaz neticesinde, uluslar arası aktörlerin de devreye girmesiyle, sürecin tekrardan canlandığını kaydetti.

2004’ten sonra geçen on yılın toplumların barışması adına ciddi fırsatken, maalesef boşa geçirildiğini belirten Özyiğit, içinde bulunulan süreçte müzakerelerin yanı sıra, toplumların barışması adına ciddi çalışmalar yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

24 Nisan referandumlarının yanı sıra, 23 Nisan tarihinin de kapıların açılmasının yıldönümü olduğunu hatırlatan Özyiğit, “O dönemde oluşan heyecan maalesef yıllar içinde kaybolmuştur. Bu heyecanların yeniden yaratılması adına gerekenlerin yapılmadığı inancındayız. Kitlesel barış hareketlerine ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu.

Özyiğit, çözümün tamamen Kıbrıslıların elinde olmasa da, barışın Kıbrıslıların elinde olduğunu ve liderler ile müzakerecilerin buna daha çok odaklanması gerektiğini kaydetti.

TDP olarak iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federasyon için mücadele ettiklerini ve bu çerçevedeki erken kalıcı ve adil bir çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olacağını belirten Özyiğit, “Nasıl ki, 2004 yılında iki ‘Evet’ çıkması için çalıştık, gerek Güney, gerekse de Kuzey’de her bölgede aktif çalışmalar yaptık, şimdi de olası referandumda 2 Evet çıkması adına aynı çabayı göstereceğiz” dedi.
 
Editör: TE Bilisim