Kıbrıs Rum Başkanlık binasında yer alan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede Özyiğit’e TDP Milletvekili Zeki Çeler ile Dış İlişkiler Sekreteri Deniz Birinci eşlik etti.

Görüşmenin başında basın mensuplarının sadece görüntü almasına müsaade edildi. Görüşmenin ardından ise TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit başkanlık binası önünde basına açıklama yaptı.

“2 EYLÜL’DE YENİ BİR DÖNEM”

Özyiğit, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis’in tekrardan görüşmelere başlayacağı 2 Eylül’den sonra yeni bir dönem başlayacağını ve bu süreçte çözüme ulaşılmasını beklediklerini kaydetti.

Özyiğit, “2 Eylül’de başlayacak yeni süreçte Kıbrıslılar olarak artık çözüm bekliyoruz. Geçmişin acıları yaşanmasın, geleceğe çocuklarımız daha aydınlık daha umutlu bakabilsin diye uğraşıyoruz” dedi.

Görüşmede partisinin farklı konulardaki tutumunu Anastasiadis’e aktardıklarını ifade eden Özyiğit, “Umutluyuz, gerek Türkiye’deki değişiklikten… Gerekse Kıbrıs’ta her iki liderin hazırlıklarından umutluyuz” diye konuştu.

Özyiğit, müzakerelerin iki liderin Şubat ayında üzerinde mutabakata vardığı ortak açıklama çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini, bununla birlikte Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin taraflara sunduğu 77 sayfalık belgede üzerinde uzlaşıya varılamayan noktalar üzerinde durulması ve al-ver sürecine daha sonra geçilmesi gerektiğini Anastasiadis’e söylediklerini kaydetti.

Dönüşümlü başkanlık ile çapraz oy fikrini parti olarak desteklediklerini de aktardıklarını kaydeden Özyiğit, iki halk arasında güvenin geliştirilmesi için eğitim ve turizm gibi alanlarda işbirliği yapılması gerektiğini, bu kapsamda Maraş’ın yasal sahiplerine verilmesine karşılık Mağusa Limanı ile Ercan Havalimanı’nın açılması önerisini de savunduklarını Anastasiadis’e anlattıklarını söyledi.

Cemal Özyiğit görüşmenin çok önemli ve yararlı geçtiğini söyledi.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

Dönüşümlü başkanlık ve çapraz oy konusunda Özyiğit, “Dönüşümlü başkanlık konusunda (Rum Liderliğinin) bir takım farklı düşünceleri var, nasıl işleyebileceği konusunda bir takım endişeleri var” dedi.

Bunun üzerine Anastasiadis’e Başkanlığın iki dönem Kıbrıslı Rumların, bir dönem de Kıbrıslı Türklerin elinde olmasını öngören dönüşümlü başkanlık unsurunun 2004’de referanduma sunulan çözüm planında da yer aldığını hatırlattıklarını kaydeden Özyiğit, “Bu konu tartışılmaya devam edilecek. Öyle görülüyor” dedi.

Kapalı Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmesine karşılık Mağusa Deniz Limanı ile Ercan Havalimanı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili TDP lideri Özyiğit, “Maraş ve Mağusa Limanı konusunda (TDP ile Anastasiadis arasında) hemfikirlik var. Sadece Ercan Havalimanı konusunda tam net bir şey yok. Belli ki onlar da araştırıyorlar. Hangi ad altında oradan bir çıkış olacak. Bunu nasıl formüle edebiliriz diye onlar da çalışıyor” dedi.

MARAŞ, MAĞUSA LİMANI VE ERCAN’IN AÇILMASI

Özyiğit, Maraş’ın eski sahiplerine iade edilmesine karşılık Mağusa Limanı ile Ercan Havalimanı’nın üzerindeki izolasyonların kaldırılması önerisine Kıbrıs Rum Yönetimi’nin henüz “kapıyı kapatmadığını” belirtti.

Türkiye’nin araştırma gemisi göndereceği yönündeki duyumların sorulması üzerine Özyiğit, çıkan haberlerin henüz doğrulanmadığından yorum yapmanın da doğru olmayacağını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayip Erdoğan’ın KKTC’yi ziyareti ile ilgili olarak ise Özyiğit, Güney Kıbrıs Liderliğinin Kıbrıslı Türklerden daha çok beklenti içerisinde olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim