Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Devlet okullarında, velilerden kayıt parası alınmasa da öğrencinin kaydının yapılması için birtakım ödeme zorunlulukları var.İlköğretim okulunda öğrencisi olan veliler, kayıt parası alınmasa da kırtasiye ücreti, tuvalet kâğıdı ve sabunu gibi birçok okul giderlerinin vatandaştan alındığını anlattı.Geçmişte, devlet okullarından alınan bu tür ücretlerin geçmişe nazaran daha pahalı olduğunu belirten vatandaş, fiyat artışının dövizin yükselmesinden dolayı olduğunu ifade etti.

“ÜCRETLERİ ÖDEMEMİZE RAĞMEN, OKULLARDA EKSİKLİKLER OLUYOR”

Bazı okulların yılda 2-3 defa kırtasiye ücreti istediğinin altını çizen vatandaş, okul yetkililerine sorduklarında “Devlet bu tür harcamaları karşılamıyor” dediğini ve “Bazen ücreti ödememize rağmen, çocuklar tuvaletlerde kâğıt havlu, sıvı sabun eksikliği yaşıyor” diye konuştu.

ÖĞRETMEN YARDIMCI PARASINI ÖDEMEDEN KAYIT YAPTIRILAMIYOR

Ayrıca,Lapta Anaokulu’nda öğretmen yardımcı parası olarak, tüm velilerden, toplamda 600 TL toplanıyor ve okula çocuğunu kayıt yaptıran velilerin bu parayı ödemeyi kabul ettiği sayılarak, bu parayı vermeyen velilerin çocukları kayıt edilmiyor.

ÖZĞİYİT: “ÜLKENİN KANAYAN YARASI”

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, devlet okullarında, velilerden alınan öğretmen yardımcı parasının ülkenin kanayan yarası olduğunu söyledi.

“YETKİ ALMAYA ÇALIŞIYORUM”

Öğretmen yardımcılarının, Eğitim Bakanlığı tarafından istihdam edilmediğini ve yardımcıları görevlendirmek için okul aile birliklerinin ya da okul yönetimlerinin kaynak yaratarak istihdam sağladığını hatırlatan Özyiğit,“Yetki almaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

“3 KAT FAZLA ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR”

Öğretmen yardımcılarının bütçesinin Türkiye ile görüşme yapılarak, bakanlık tarafından karşılanması için uğraştığını anlatan Bakan Özyiğit, ayrıca bu yıl sınavla 132 öğretmen alınacağını işaret ederek, “Aslında öğretmen ihtiyacımız 3 kat daha fazlası” dedi.

“ANORMAL ÜCRET VARSA ŞİKAYET EDİN, DENETLENECEK”

Öte yandan Özyiğit, okul kayıt ücreti diye bir şey söz konusu olmadığını aktararak, okulları uyardı ve hükümet olarak, 2019 mali yılından itibaren okullara bütçe aktarılmasının gerçekleşeceğini kaydetti ve velilerin anormal bir ücret varsa bu konudaki şikayetlerini bakanlığa iletmelerini, bakanlığın denetleyeceğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim