Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kamu Çalışanlarının Maaş ve Ödeneklerini Düzenleyen Yasası’nın geçmesinden sonra kamuya 2 bin 183 kişinin istihdam edildiğini ve bu kişilerin düzenlemeden dolayı yüzde 32 daha düşük maaş aldığını kaydederek, bu kişilerin uğradığı kayıpların karşılanabilmesi için 23-24 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu, bunun da devletin vergi kaçağı ve benzeri durumlardan uğratıldığı maddi kaybın yüzde 2’sinin altında olduğunu ileri sürdü. Sendika, “ ‘kaynak yoktur, kaynak gösterin yapalım’ diyenler samimi değildirler” dedi.

Söz konusu yasanın aynı statüde ve aynı işi yapanlar arasında eşitsizlik yarattığını kaydeden Özkardaş, yasanın sendikaları etkisizleştirme, gençleri göçe zorlama ve toplumda yoksullaştırmayı yaygınlaştırmaya yönelik bir anlayışın ürünü olduğunu savundu.

CTP-BG’nin yasanın geçtiği dönemde ana muhalefet patisi olduğunu ve yasaya karşı bir duruş sergilediğini anımsatan Özkardaş, Hükümet ortağı CTP BG’nin bugün yeterli kaynak olmadığı gerekçesiyle yasayı değiştirmediğini ileri sürdü.

“YILLIK VERGİ KAÇAĞININ TUTARI 400-500 DOLAR”

Devletin kayıt dışılık ve farklı yollardan yüz milyonlarca TL zarara uğratıldığını savunan Özkardaş, yıllık kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağının tutarının yıllık 400-500 milyon ABD Doları olduğunu ileri sürdü.

Batık bankalardan faizlerle birlikte alınamayan paranın da 700 milyon dolar olduğunu, devletin, gümrük denetiminden yoksun mal çıkışından dolayı milyonlarca dolarlık vergi ve KDV kaybına uğratıldığını iddia eden Özkardaş, devletin mobil telefonlarla ilgili düzenlemede yaptığı değişiklikle 2007’den bu güne kadar 250 milyon TL kayba uğratıldığını savundu.

Devletin sigara ve içki kaçakçılığı, bahis yerleri ve gece kulüplerinden de büyük maddi kayba uğratıldığını öne süren Özkardaş, “Beş kaynağın toplam tutarı yaklaşık olarak bir milyar doların üzerindedir” dedi

“KAYIPLARIN YÜZDE İKİSİNİN ALTINDA”

Söz konusu yasanın geçtiği 1 Ocak 20011’den sonra kamuya 2 bin 183 kişinin istihdam edildiğini ve düzenlemeden dolayı yüzde 32 daha düşük maaş aldığını savunan Özkardaş, söz konusu kişilerin yasadan dolayı uğradığı kayıpların karşılanabilmesi için 23-24 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu bunun da devletin uğradığı maddi kaybın yüzde 2’sinin altında olduğunu ileri sürdü.

Özkardaş, “Yüzde 32’lik eksik maaşı yerine koyduğumuzda gerekli olan yıllık para tutarı 23-24 milyon TL’dir. Bu da toplamdaki beş kaynağın yüzde 2’sine dahi denk gelmez” dedi.

Yıllık kaçırılan vergiyle dahi ihtiyaç duyulan miktarın karşılanabileceğini savunan Özkardaş, “Kısacası, bize ‘Kaynak yoktur, kaynak gösterin yapalım’ diyenler samimi değildirler” dedi.
Editör: TE Bilisim