Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan, devletin, kapatılan Kıbrıs Türk Hava Yolları’na (KTHY) olan 39 milyon 144 bin 690 TL’lik borcunun ve bunun 5 yıllık faizinin, KTHY mağdurlarının alacaklarına karşılık KTHY Tasfiye Memurluğu’na iade edilmesini istedi.

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, bu taleplerinin yerine getirilmemesi halinde yargıya başvurma haklarının saklı olduğunu belirtti.

Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Sendika Başkanı Özkardaş bugün Maliye Bakanı Zeren Mungan’a konuyla ilgili yazılı bir talepte bulundu. Yazılı talebin dağıtımı, Başbakanlık ile koalisyon ortağı partiler, CTP-BG Genel Başkanlığı, DP-UG Genel Başkanlığı ve TDP Genel Başkanlığı’na yapıldı.

Özkardaş, Bakan Mungan’a gönderdiği yazıda, “31 Aralık 2008 tarihinde, KTHY’nın, KTKMB’nın 10- 304- 81503 numaralı vadesiz TRY hesabından, KKTC Merkez Bankası, 330101 numaralı Hazine Gelir TRY hesabına 39.144.690 (Otuz Dokuz Milyon Yüz Kırk Dört Bin Altı Yüz Doksan Yeni Türk Lirası ) aktarılmıştır. KTHY batırıldıktan sonra açlığa ve yokluğa terk edilen, evlerine, arabalarına hacizler gelen, psikolojik travma yaşayan ve evine ekmek götüremeyen, parasızlıktan elektriği kesilen bu insanlara devlet, neden borcu olan 39.144.690 YTL’yi ödememiştir?” ifadelerine yer verdi.

Çalışanların maaşlarından KTHY’nin faal olduğu dönemde kesinti yapılmasına rağmen Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmadığını kaydeden Özkardaş, şu anda 12 milyon TL’den fazla eksik İhtiyat Sandığı yatırımı bulunduğunu belirtti.

Özkardaş, mağdur olanların alacaklarının ödenmesi için Türkiye’de başlattıkları hukuki süreçte sona yaklaşıldığı bilgisini de verdi.

KTHY’den alınan paranın beş yıllık yasal faizleriyle birlikte KTHY Tasfiye Memurluğu’na iade edilerek, KTHY mağdurlarının alacaklarına karşılık dağıtılmasını isteyen Özkardaş, “Bunun yapılmaması halinde hukuka başvurma hakkımızın saklı olduğunun bilinmesini istiyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilisim