Başbakanlık Şeref Salonu’nda yer alan görüşmede, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da hazır bulundu.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak kabulde yaptığı konuşmada, ülkeye günübirlik bir ziyaret ve Hala Sultan Sempozyumu’na katılmak amacıyla geldiklerini ifade ederek, Hala Sultan'ın islam dünyası ve Kıbrıs'taki soydaşları için önemine işaret etti.

Kaynak, ülkeye büyük bir heyecan ve coşkuyla geldiklerini, KKTC ve halkının refahı ve huzuru için her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

Kıbrıs'ta Vakıf taşınmazları konusunda işbirlikleri bulunduğunu, bu ata varlıklarının korunması için çalışmalar yaptıklarını ve halkın hizmetine tekrar sunmak amacıyla çalıştıklarını ifade eden Kaynak, ayrıca müzelere desteğin artmasını da temenni etti.

Sempozyumun başarılı olmasını da dileyen Kaynak, bu tür etkinliklerin hem Anadolu’daki hem de Kıbrıs'taki eserler için önemine işaret etti.

Kıbrıs'taki eserlerin çok eskiden beri var olduğunu, Kıbrıs'taki eski eserlerin Türklerin maziden gelen mühürleri olduğunu belirten Kaynak, o yüzden bu eserleri önemsediklerini ve korumak için her türlü gayrete hazır olduklarını vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, Anavatan Türkiye ile her alanda işbirliğini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.

Özgürgün, Kıbrıs'ta Türk varlığını korumak için yapacakları çalışmaların önemli olduğunu, öncelikle Kıbrıs sorununda faklı tartışmalar olduğunu ancak bunun ülkede kalkınmanın hiç devam etmeyeceği anlamına gelmediğini kaydetti.

KKTC'de gelişmeler ve yatırımların süreceğini, halkın kalkınması, ekonomik gelişimi ve refahı için yapılan çalışmaların hiç durmadan süreceğini ifade eden Özgürgün, Anavatan ile de her alanda yapılan anlaşmalar, işbirlikleri ve çalışmaların süreceğini vurguladı.

Su projesinin de adanın kaderini değiştirecek bir proje olduğunu ve bu tür çalışmaların ve projelerin süreceğini belirten Özgürgün, elektrik konusunda da çalışmalar olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta eski eserler ve kültür konusunda da çok önemli miraslar bulunduğunu ifade eden Özgürgün, bu eserlerin geçmişten gelen kökenlerini gösterdiğini kaydetti.

Özgürgün, önemli olanın ülkenin kurulduğu zeminin sağlamlığı olduğunu vurgulayarak, kültürel mirasın önemine işaret etti, Anavatan ile her alandaki işbirliğinin kültür alamında da süreceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim