Özersay burada yaptığı konuşmada “kendi irademize saygı ve kurumlarımızı ezdirmeme konusunda Rum tarafı ile ilişkilerde gösterdiğimiz hassasiyeti Türkiye de dahil dünyanın dier aktörleriyle olan ilişkilerimizde de göstermeliyiz. Şu anda ortada ciddi bir çeliki vardır. Kendi irademiz ve kendi kendimizi yönetmemiz ya bizim için önemlidir, ya da değildir. Rum tarafı söz konusu olduğunda önemsediğimiz irademiz, Türkiye ile ilişkilerimizde önemsiz mi? Rum tarafı söz konusu olduğunda önemli olan kurumlarımız, dünya ile ya da Türkiye ile ilişkilerde önemsiz mi? Bu çelişkiye son vermek lazımdır. Kıbrıs Türk kurumları her durumda devrede olmalı ve irademize de herkesin saygı duymasını sağlamalıyız.”
Kudret Özersay, ziyaretin nezaket ziyareti olmadığını, yaşanan sıkıntıları dinlemek ve doğru anlamak istediğini söyledi. Özersay, cumhurbaşkanlığı için ortaya koyduğu vizyonu anlatarak, soruları da yanıtladı. Olası bir çözümün Kıbrıs Türk halkının iradesi dışında gecikmesi durumunda iki taraf arasında çok farklı konularda işbirliği yapılabileceğini dile getiren Özersay, işbirliği modellerini örneklendirdi. Özersay sözlerine şöyle devam etti; “Rum tarafı ile müzakere ederken kendi kurumlarınızı ezdirmeme siyasetini izliyorsanız, müzakere masasında daha iyi bir temsiliyet için kavga ediyorsanız, eğer müzakere masasında alınacak kararların alınma mekanizmalarına etkili şekilde katılmak gerektiğini savunuyorsanız ve KOP ile ilişkiler konusunda belli bir hassasiyet ortaya koyuyorsanız, ara bölgeden çıktığınız zaman da dünyanın başka aktörleri ya da Türkiye ile kuracağınız ilişkide de aynı hassasiyeti göstermek durumundasınız. Kendi iradenize saygı ve kurumlarınızı ezdirmeme konusunda ayni hassasiyeti göstermezseniz, hiç kimse nezdinde güvenilirliğiniz kalmaz.’’

Özersay KOP ile kurulacak ilişkinin nasıl olması gerektiği konusunda da geçmişte hassasiyet gösterdiğini, bunu çıkıp kamuoyu ile çekinmeden paylaştığını ve gerekli uyarıları yaptığını, İsviçre uzlaşısı ertesinde KTFF yetkililerinin de hem KKTC’de maç yapılması hem de temsileyet ve karar alma konularında gerekli hassasiyeti gösterdiklerini vurguladı. Özersay, “işte tam da bu örnekte olduğu gibi KOP ile kurulacak ilişkide nasıl ki KTFF’nu ezdirmek ya da devre dışı bırakmak istemiyoruz, TFF ile ilişklilerde de kendi federasyonumuzun dikkate alınmasını, devre dışı bırakılmamasını istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, “daha önce yapılan bazı protokollerde kendi bakanlıklarımızın yerine getirmesi gereken bazı görevlerin delege edilmesininülkemiz yöneticilerini rahatsız etmediğini görüp hayrete düşüyorum” eleştirisinde bulunarak, KTFF’nin iradesinin yok sayılamayacağına vurgu yaptı.Yaşanan bu olayların genel siyaset anlayışı ile ilgili olduğuna da değinen Özersay, cumhurbaşkanının dünya nezdinde tartışmasız kabul gören, uluslararası ilişkilerde Kıbrıs Türkü adına diplomatik faaliyet yürütebilen bir makam olduğunu belirterek; uluslararası ilişkiler alanında bizi temsil edecek, fikir geliştirecek, öneri ortaya koyacak, Kıbrıs Türk halkının haklarını en iyi şekilde savunacak ve hiçbir zaman Kıbrıs Türkünü devre dışı bırakmayacak kişinin bu toplumun lideri olması gerektiğini söyledi. Özersay; uluslararası ilişkiler bilen, diplomasi tecrübesi olan, yabancı dile hâkim, uluslararası ve insan hakları hukukuna hakim birisinin görevde olmasının birçok şeyi değiştireceğine dikkat çekti. Kapsamlı çözüm vizyonu ile hareket edildiği zaman çıkış yolu bulmanın daha kolay olacağına da vurgu yapan Özersay, “ancak çözümsüzlük bizim irademiz dışında devam ederse bu kurumlara çeki düzen verip kendi kendimizi yönetme mücadelesini sürdürmeliyiz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gençkaçmaz, Spor Yazarlarının içinde bulunduğu sıkıntıları aktardı. Gençkaçmaz, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu muhatap almadan FİFA’ya başvuru yapmasını kınadıklarını dile getirerek, koydukları tepkiyi dile getirdi. Gençkaçmaz eksik bilginin olmadığını gördüklerini, 2013 yılı Kasım ayında Zürih’te yapılan taslak metin imzasını hatırlatarak, görüşmelerin sürdüğü bir ortamda ‘’biz sizi tanımıyoruz, FİFA’ya yazı yazarak temsilcilik için başvurduk’’ demenin bir gerekçe olamayacağını belirtti. Gençkaçmaz, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonunun 60 yıllık bir geçmişi olduğuna vurgu yaparak, FİFA üzerinden KTFF’nun bilgisi olmadan temsilcilik açma girişiminin ülkemiz adına rahatsızlık yaratan bir durum olduğunu söyledi. Gençkaçmaz, “kendi kurumlarımıza, federasyonlarımıza ve kulüplerimize sahip çıkmak en büyük görevimizdir’’ diyerek, bir organizasyon yapılacak ise o ülkenin federasyonu ile istişare edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye Futbol Federasyonu başkanının davranışını doğru bulmadıklarına dikkati çeken Gençkaçmaz, bu durumun spor camiasında büyük bir tepki yarattığını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Geçkaçmaz ve bazı yönetim kurulu üyeleri de Özersay tarafından yapılan değerlendirmeye katıldıklarını dile getirdiler.
 
Editör: TE Bilisim