Özersay ziyaretler sırasında yaptığı konuşmalarda toplumun çok farklı kesimlerinden Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek geldiğini vurgulayarak “Halkın değiştirme kudreti bu kez yeni bir siyaset anlayışını göreve getirecek, artık bundan hiçbir bir şüphem yoktur. Vatandaşlar yeni bir neslin bu görevleri üstlenmesi gerektiğini her yerde konuşmaya başladığını da söyleyen Kudret Özersay “göreve geldiğimde Kıbrıs Türkünün özgüvenini yeniden kazanması için ne gerekiyorsa yapacağım” dedi.
Özersay, bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki vizyonunu anlattı ve soruları cevaplandırdı. Cumhurbaşkanlığı görevine geldiğinde atacağı adımları anlatan Özersay, Cumhurbaşkanlığının anayasa ve yasalara göre ülkenin iç sorunları ile ilgili bir irade gösterebilecek bir makam olduğunu dile getirerek, Cumhurbaşkanının dünya tarafından toplum lideri olarak görülüğünü, bu nedenle de söyledi. Özersay cumhurbaşkanının anayasal ve yasal yetkilerinden de bahsetti.

Özersay, sadece Kıbrıs müzakereleri konusunda değil, uluslararası ilişkiler alanında da Kıbrıs Türk’ünün görünür olmasını sağlayacak, etkili diplomatik girişim yapmasında liderlik gösterecek bir kişinin cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesi gerektiğini belirterek, Kıbrıs Türkünün iradesinin en iyi şekilde temsil edilebilmesinin önemine dikkat çekti ve bu görevi en iyi şekilde yerine getireceği taahhüdünü topluma verdiğini ve bunu toplumun tüm kesimleriyle istişare halinde başarılacağını vurguladı.

“Gerek müzakere masasında, gerekse diğer uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkünü en iyi şekilde kim temsil eder, bu konularda enerjiye, dinamizme ve tecrübeye sahip olarak işinin ehli birisi olarak kim yapabilir sorusunu kendimize sorup ona göre karar vermeliyiz” diyen Özersay, uluslararası hukuk ve diplomasi bilgisi olan bir Cumhurbaşkanı adayının bu toplumu uluslararası alanda çok daha iyi temsil edebileceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanlığı yanında Toplum lideri olan cumhurbaşkanın Kıbrıs Türk tarafının bir aktör olabilmesi için aktif bir diplomasi yürütebilmesinin önemine parmak basanÖzersay, ‘’bu görevi çok daha iyi yapabileceğime inandığım için bu yola çıktım’’ dedi.

Bağımsız aday Kudret Özersay, çözüm yönünde yapıcı olumlu bir vizyon ortaya koymamız ve uluslararası alanda aktif bir diplomasi yürütürken bir aktör olarak kendi önerilerimizi kendimiz geliştirmemiz gerektiğini söyledi.Kıbrıs Türk tarafının hiçbir aşamada devre dışı kalmaması gerektiğini belirten Özersay, Kıbrıs Türkünün geleceğini ilgilendiren her konuda haklarını kendisinin savunacağı ve meseleleri Türkiye’ye havale etmeyeceği bir yapıya ihtiyaç olduğunu söyledi. Çözüm yönünde yapıcı olumlu bir vizyon ortaya koymamız gerektiğini söyleyen Özersay, uluslararası alanda aktif bir diplomasi yürütürken bir aktör olarak kendi önerilerimizi kendimiz geliştirmeliyiz” dedi. Özersay Kıbrıs Türk tarafının yapıcı bir vizyonla müzakere masasını sonuç alıcı bir hale sokacak aktif bir diplomasi yürütmesi ve bunun için de bir takvim konulmasında ısrarcı olarak ucu açık müzakereye izin vermemesi gerektiğini vurguladı. 

Özersay, Cumhurbaşkanın yetki ve görevleri ile ilgili bilgi vererek Anayasaya ve ilgili yasalara göre Cumhurbaşkanının bakanlar kuruluna başkanlık edebileceğini, meclisi olağanüstü toplantıya çağırabileceğini, kamu hizmeti komisyonunun başkanını ve tüm üyelerini atayabileceğini ve bazı hallerde de görevden alabileceğininaltını çizdi.Özersay, devletin kurumlarının yeterli hizmet üretemediğini, adam kayırmacılığın ve partizanlığın devam ettiğine dikkatleri çekti. Özersay; tayin ve terfilerde, işe alımlarda, disiplin kuralları uygulamasında bugüne kadar hak edenlerin değil hak etmeyenlerin ön planda tutulduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanının anayasada adaletle ilgili yetkisi olduğunu da hatırlatan Özersay, anayasanın yüksek adliye kurulunun her yıl yargıda yaşanan sorunlarla ilgili bir rapor hazırlayıp, cumhurbaşkanına vermesini öngörüldüğünü söyledi. Özersay; yargıda yaşanan sorunları, yargıç eksikliğini ve yasaların İngiliz döneminden kaynaklanan sıkıntılarını yüksek adliye kurulu cumhurbaşkanının dikkatine getiriyorsa, cumhurbaşkanı meclisi olağanüstü toplantıya çağırma yetkisiyle yargıdaki bu sorunların çözümü için konuyu hükümetin ve meclisin gündemine getirmesi lazımdır.

Mülteci Hakları Derneği’nin Çalışmalarına Özersay’dan Destek

Mülteci Hakları Derneği ziyareti sırasında çözümden önce de devletin kurumlarının olabildiğince uluslararası hukuk kurallarına uygun hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kudret Özersay “ülkesine iade edilmesi durumunda insan hakları ihlal edileceği kesin olan, yaşamı tehlikeye girebilecek olan mültecilerin bu şartlarda iade edilmemesi gerekir. Bu bizim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı bağlamında taahhüdümüz durumundadır. Bu nedenle Mülteci Hakları Derneği’nin özellikle muhaceret mevzuatımız konusunda yaptığı çalışmaların ve değişiklik önerilerinin Meclis tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü uluslararası hukuka yaklaştığımız oranda dünya nezdiinde itibarımız da artacaktır. Ancak herşeyden önemlisi insan haklarına olan saygımızdan ötürü bu hassasiyeti ve duruşu göstermemiz gerekir” dedi.
 
Editör: TE Bilisim