Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bugün bir araya gelerek, müzakere sürecini ele aldı.

Görüşme sonrasında TAK muhabirine açıklamada bulunan Özersay, saat 15.30’da gerçekleşen ve bir saati aşkın süren görüşmede müzakere sürecinin geleceğini ve atılması gereken adımları ele aldıklarını bildirdi.

“Sayın Eide’nin yeni üslendiği göreve ciddiyetle yaklaştığını ve zaman kaybedilmemesi gerektiğine vurgu yapan tutumunu görmek bizleri memnun etmiştir” diyen Müzakereci Kudret Özersay, bugünkü görüşmede, 46 yıldır devam eden müzakere sürecinde zaman içinde yerleşen BM parametrelerinden bazıları konusunda Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerini Eide’ye anlatma fırsatı bulduğunu kaydetti, şöyle devam etti:

“Öte yandan Şubat ayında uzlaşılan Ortak Açıklamada yer alan yapılandırılmış sonuç alıcı müzakere noktasına hangi adımlarla gelebileceğimizi ele aldık, görüş alış-verişinde bulunduk.

Biz, Kıbrıs Türk tarafı olarak, her iki tarafın da kabul edeceği bir yol haritası üzerinde uzlaşmaya varılırsa, adım adım çözüme gidilebileceğini, bunun için çaba sarf etmeye değer olduğunu düşünüyoruz.

Sayın Eide’nin görevi alması ertesinde Genel Sekreter Ban’ın ofisinden yapılan açıklamada da dikkat çekildiği üzere, bu süreç yeni başlamış bir süreç değildir. 2008’de başlayan bu süreçte bugüne değin elde edilen ilerlemelerin muhafaza edilmesi ve bundan sonrakilerin de öncekilerin üzerine bina edilmesi önemlidir. Aksi halde ciddi zaman kaybına uğrarız. Bugünkü görüşmede bu konu da gündeme geldi.”

“ARTIK YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİLMESİ GEREKİYOR”

Müzakere sürecinde bundan sonra ne gibi gelişmeler beklenebileceğine ilişkin soruya karşılık ise Müzakereci Özersay, “Artık yeni bir aşamaya geçilmesi gerekiyor” dedi ve şunları söyledi:

,
“Her iki tarafın da ne istediği, neyi kabul edip edemeyeceği bellidir. Kritik soru, iki liderin 17 Eylül’de bir araya gelişi ile başlayacak yeni aşamada gerçek bir müzakerenin yapılıp yapılmayacağıdır.

Bizim Kıbrıs Türk tarafı olarak bu konudaki tutumumuz olumludur. Biz tartışma toplantıları şeklinde bir süreç değil, gerçek müzakerenin yapılacağı bir süreç arayışı içerisindeyiz. Artık olumlu ve somut sonuç elde etmek istiyoruz. Sayın Eide’ye de bu konudaki beklentimizi net şekilde aktardım.

"İSTER NEW YORK İSTERSE BAŞKA BİR MERKEZDE ÜÇLÜ BİR GÖRÜŞME.."

Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, ister New York’ta isterse bir başka merkezde iki liderin BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşme yapabileceğini ve bunun gelinen aşamada süreç açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.” 
Editör: TE Bilisim